„Támogassa
Esti gyors

A szemétdombról jelentjük – Dési János jegyzete

4/09/2023 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Amúgy mostanában az önjelölt és közveszélyes diktátorok korában sokszor eszembe jut, hogy talán jobb világban élnénk, ha ifjúkorukban a zsebduce és az illuminátusokkal hadakozó Bajusz Marci szembesült volna azzal, hogy nem az ő kukurikuzásától kel fel a nap, akármekkora nagy szemétdombon is kapirgálnak.

2023. szeptember 04. Esti gyors-részlet (2023.09.04. Dési János jegyzete)
03:50
00:00

A magyar oktatásügy valamiért hagyományosan vonzódik a falra festett szentenciákhoz. Nyilván jópáran úgy gondolják, ha felírják a falra, hogy légy jó, akkor a gyermek ezt napra nap elolvassa és jó lesz – bármit is jelentsen ez. "Zsebkendőbe köhögj, tüsszögj" és máris nem csulázik a földre.

Egy időben a napközis tanító nénik imádták kivágott betűkből felszögelni a falra, hogy "dolgozni csak pontosan szépen, ahogy csillag megy az égen, úgy érdemes" – József A.

És azt csak később, nagyjából felnőtt korom küszöbén tudtam meg, hogy József A. nem volt tökkelütött, hogy effélét írt volna le, ugyanis nevezett rész így kezdődik: "Ne légy szeles, /Bár munkádon más keres-…" - ami kétség kívül árnyalta volna a világképemet, ha már a 2.b-ben szembesülök ezzel. Más keres azóta is rajtam.

Abban az átkos, pangó kádári világban a mi osztálytermünk falára azt szögeztük ki – mert akkor is valamit muszáj volt –, hogy "Nem a kakas szavára kezd viradni, De a kakas kiált, merthogy virad."

Igen, így egy r-rel. A beérkező tanerők, amikor először szembesültek ezzel a luciferi idézettel (még jó, hogy tőle idéztünk, azért kis ellenállás szorult belénk), akkor gyorsan, határozottan és elég nagyképűen megjegyezték, hogy a virrad az két r és javítsuk ki iziben.

Csak az iskola kedvenc magyar tanárjával Marilin nénivel fordult elő, hogy amikor elolvasta, bólintott, és csendesen megjegyezte, hogy mi milyen okosak vagyunk és tudjuk, hogy azért egy r-rel kell írni itt virrad szót, mert verstanilag Madách csak így tudta ezt megoldani.

Majd részletesen megbeszéltük, hogy az úgynevezett helyesírás – amelyből én kis híján megbuktam – meglehetősen viszonylagos dolog. És a merev szabályoknak semmi értelmük nincs, hiszen az élet – s így a nyelv és a helyesírás is –változatosabb, mint egy merev szabály.

Akkor még akad idő arra, hogy egy tanár értelmes dolgot is mondjon a tanítványainak, már ha ő maga elég értelmes volt ahhoz, hogy ezt megtegye.

Az osztályterembe kerülő idézetet amúgy a diákok okos gyülekezete választotta ki, így szóba sem került, hogy Kádár idézeteket helyezzünk el. Bár a menza állapotát ismerve a "Krumplileves legyen krumplileves" igazán találó lett volna.

Így aztán még egy feszes trikóba és forrónadrágba bújtatott Olivia Newton-John plakát is került közmegegyezésre elhelyezésre, ezzel kompromisszumot kötve a piramisosok s a ricsések között. (Boney M. és Neoton rajongó nem akadt a mi osztályunkban, elég jó, válogatott társaságnak számítottunk.)

Amúgy mostanában az önjelölt és közveszélyes diktátorok korában sokszor eszembe jut, hogy talán jobb világban élnénk, ha ifjúkorukban a zsebduce és az illuminátusokkal hadakozó Bajusz Marci szembesült volna azzal, hogy nem az ő kukurikuzásától kel fel a nap, akármekkora nagy szemétdombon is kapirgálnak.

 
"Nem a kakas szavára kezd viradni, De a kakas kiált, merthogy virad..."
 
Madách Imre: Az ember tragédiája - részlet
Dési János
 

Dési János jegyzete az Esti gyors 2023. szeptember 4-i adásában hangzott el.