„Klubrádió
Esti gyors

Orbán-idézetek az iskola falán: Szabó Szabolcs szerint Németh Szilárd dönthetett erről

1/09/2023 23:01

| Szerző: Klubrádió

Pontosan lehetett tudni, hogy a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása Németh Szilárd helyi kötődésű fideszes politikus kezében van – mondta a kerület országgyűlési képviselője. Szabó Szabolcsot annak apropóján kérdeztük, hogy Orbán Viktor-idézetek kerültek fel az iskola falára. Az ellenzéki politikus szerint egy szöget sem verhettek be a rezsibiztos hozzájárulása nélkül, így erről is ő dönthetett; az biztos, hogy nem a tankerületi központ ötlete volt.

2023. szeptember 01. Esti gyors - részlet 2023.09.01. Szabó Szabolcs
07:14
00:00

Szabó Szabolcsot, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselőjét az Esti gyorsban kérdeztük, mit gondol arról, hogy Orbán Viktortól kerültek mondatok a felújított csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára.

Azzal kezdte: ökölszabálynak tartja, hogy a pártpolitikát távol kell tartani az iskoláktól, nem oda való. Hangsúlyozta továbbá, hogy nemcsak Orbán szavairól van szó, hanem arról, hogy ezt a szöveget ugyanezzel a tipográfiával, betűtípussal a Fidesz 33. kongresszusára készítették el emlékplakettként és az akkori kommunikáció szerint elküldték minden párttagnak, illetve nem utolsósorban Orbán Viktor dolgozószobájába is kikerült a Karmelitában.

 
 Orbán Viktor 2021 márciusában arról posztolt, hogy a munkahelyén felszereltek a falra egy fémtáblát, amire tőle származó idézeteket véstek. Kép: Orbán Viktor Facebook-oldala
 

Szerinte biztos, hogy nem a tankerületi igazgató ötlete volt ez a felirat. Részletezte: a majd’ hat évig tartó iskolafelújítás 2017-ben kezdődött, és végül az eredeti 5 milliárd forintnál sokkal többe került. Az külön történet, hogy miért kellett négy évig ideiglenes helyen működnie a gimnáziumnak, azt viszont a csepeli önkormányzat egyértelműen kommunikálta már az elején, hogy Németh Szilárd helyi kötődésű fideszes politikust, korábbi államtitkárt bízták meg a projekt koordinálásával; pontosan lehetett tudni, hogy ez az ő kezében van. Amikor nagyon lassan haladt a munka és semmit nem mondott a minisztérium, hogy miért, akkor Szabó Szabolcs „négyszemközt, informálisan rákérdezett”, és azt mondták, hogy Németh Szilárd állandóan belenyúlkál a tervekbe, semmi nem tetszik neki, mindent átalakíttat, ezért húzódott évekig a beruházás kezdete. Egy szöget nem verhettek be a hozzájárulása nélkül. „Erről biztos, hogy ő dönt” – fogalmazott. (Egyébként Németh nevét is megörökítették az épületben, egy másik táblán – a szerk.)

Azt mondta, egyértelmű, hogy le kellene szedni ezt a feliratot, mert pártpolitikai üzenet, Orbán Viktor „Coelhóba oltott” politikai krédója. Azon lehet vitatkozni és ízlés kérdése, de nagyjából bevett szokás, hogy egy felújított közintézmény falára általában feltesznek egy kis táblát azzal, hogy melyik évben adták át és akkor ki volt a miniszterelnök vagy a polgármester, ha önkormányzati épületről van szó. Az iskola történetéhez kapcsolódó fontos személyekről, eseményekről készült fényképekkel, tablókkal lehetett volna dekorálni az épületet – tette hozzá.

 
Orbán "bölcsességei" a Jedlik Ányos Gimnázium falán
Fotó: Dömötör Csaba/Facebook
 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a(z oktatásért felelős) Belügyminisztérium már pénteken késő délután reagált az ügyre, de érdekes módon csak annyit, hogy nem az ő dolga dönteni a dekorációról. Pedig ez egy állami fenntartású intézmény, nekik kellene biztosítani, hogy pártpolitikától mentesen működjön.

Szabó Szabolcs azt mondta: önmagában az, hogy egy abszolút 21. századi körülményeket biztosító iskola felépül az országban, ráadásul az ő választókerületében, tök jó dolog, ezt senki nem kritizálta. Az iskola meg is érdemli, hogy ilyen körülmények között működjön és a diákok európai színvonalon tanulhassanak. Viszont elkészülhetett volna három évvel korábban és sokkal olcsóbban is. A csúszást pedig valid dolog számon kérni, és annak van felelőse, megmondták, a már említett Németh Szilárd. Megjegyezte, a felújításra csak akkor adott pénzt a kormány, amikor egy ablak kidőlt a tokjával együtt és ráesett két gyerekre, akik egyike viszonylag súlyosan megsérült.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. szeptember 01., péntek 18:40
Műsorvezető: Selmeci János