„Klubrádió
Esti gyors

Gazdátlan seggnyalás a falon – Selmeci János jegyzete

1/09/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Ma elindult a tanév, az iskolákban sokkal nagyobb gondok vannak annál, hogy kiktől idéznek a falon. Jó volna, ha a hét törvény szerzője ezen dolgozni, és kiérdemelne érte legalább egy emléktáblát. 

2023. szeptember 01. Esti gyors-részlet (2023.09.01. Selmeci János jegyzete)
02:25
00:00

Szomorú, hogy nem egy gyönyörűen felújított iskola, és nem is Csepel megszokott csodája vonzotta a sajtó figyelmét a huszonegyedik kerület felé, de mi külvárosiak már megtanultunk együtt élni azzal, hogy a belvárosból Csepelből csak a minden felzabáló Németh Szilárd, illetve ezúttal az egyelőre gazdátlan seggnyalás (vagy a nem túl ízléses bénázás) egy különösen kellemetlen formája látszik.

Amikor először olvastam, hogy az egykori gimnáziumom falára Orbán Viktor-idézet került, valami rendszerváltás előtti, mondjuk a Nagy Imre újratemetése alkalmából elmondott mondatokra számítottam, nem pedig Magyarország hét törvényére, amiket valószínűleg a leghűségesebb kormánypárti választók többsége sem tudna felidézni, ráadásul lássuk be, bár van köztük pár szép gondolat (például a határtalan nemzetről szóló tetszik), egyik-másik viszont még díszpárnára hímzett citatum.hu-s idézetnek elmenne ugyan, de nemzeti hitvallástól azért valami mélyebbet várna az ember, még maga a szerző is képes sokkal jobbakra, a bénácska mondatoknak pedig akkor sem kellene egy gimnázium falán megjelenniük, hogy ha nem lenne egyébként is problémás egy közoktatási intézmény falán a regnáló miniszterelnöktől idézni.

Nem hiszem persze, hogy bárki rosszat akart, az iskola vezetése nem nyilatkozik, talán nem is tudtak arról, ami készül, az elkövető egy szervilis tankerületi vezetőtől Németh Szilárdig bárki lehet, még kissé naivan azt is el tudom képzelni, hogy tévedés történt, azért rettentően kínos és szomorú, hogy amikor a kormány éppen csinál valami jót, és egy önkormányzattal összefogva felújít egy iskolát, nem erről beszélünk, hanem arról, hogy vajon ki és miért akart benyalni a miniszterelnöknek.

A Jedlik Ányos Gimnázium egyébként egy tisztességes hely, vannak ott remek tanárok, én nagyon szerettem oda járni, a barátaim többségét ott ismertem meg. Fogalmam sincs, hogy eddig voltak-e idézetek a falon, a mostani diákok sem erre fognak emlékezni, ezerszer többet fognak kapni az iskolától, ami nem lett rosszabb hely pár Orbán mondattól.

Ma elindult a tanév, az iskolákban sokkal nagyobb gondok vannak annál, hogy kiktől idéznek a falon. Jó volna, ha a hét törvény szerzője ezen dolgozni, és kiérdemelne érte legalább egy emléktáblát. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2023. szeptember 1-i adásában hangzott el.