„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Vizsgálatot indított a csepeli gimnázium falára felkerült Orbán-idézetek miatt az oktatási jogok biztosa

1/09/2023 18:38

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Panaszt kapott az ügyben, ezért vizsgálatot indított a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára felkerült Orbán Viktortól származó idézetek miatt az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos – erről beszélt a Megbeszéljük című műsorban Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa. A műsorban Ungváry Rudolf író azt mondta az Orbán-idézetekkel ellátott falról, hogy ez egy példája annak, ahogy a miniszterelnök mérgezett istenülése hatalmába keríti a saját híveit is.

2023. szeptember 01. Megbeszéljük-részlet (2023.09.01.) Hiller István
17:29
00:00

Aáry-Tamás Lajos az RTL Híradónak annyit mondott, amíg a vizsgálat tart, nem tud nyilatkozni az ügyben. A vizsgálat során az iskola igazgatóját és a tankerület vezetőjét is meg fogja keresni, az eredményről pedig tájékoztatja a nyilvánosságot.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, tegnap adták át Csepelen a 22,5 milliárd forintból felújított gimnáziumot az iskola falára felkerült Magyarország hét törvényének is nevezett bölcsességcsokor is, amit Orbán Viktor 2020. augusztus 20-án egy beszédében sorolt fel.

 
Aáry-Tamás Lajos
oktatási ombudsman Forrás: Facebook
 

Orbán "híveinek egy részét is hatalmába keríti az ő saját mérgezett istenülése" – ezt már Ungváry Rudolf író mondta annak kapcsán, hogy a Jedlik Gimnáziumban kikerült Orbán-idézetek egy újabb példája annak, hogy miniszterelnök csupa pozitív visszacsatolást kap a gondolkodásmódjának igazolására. Ungváry szerint azok, akik önként és dalolva kitették az idézeteket, azok hasonlóak azokhoz, akik lelkesen tapsoltak Rákosi 60. születésnapján.

A csepeli iskola falára Orbán Viktor azon hét "törvénye" került ki, amit annak idején egy Trianon-emlékbeszédben fogalmazott meg. Ungváry szerint volt már rá példa a történelemben, mikor egy zsarnok önkényúr fogalmazta meg az ország törvényeit:  erre volt példa Adolf Hitler, amik akkor úgy hangzott, hogy a Németország törvénye, hogy a Führer törvény.

Ugyanakkor az író szerint a történelem mindig elégtételt vesz a zsarnokon. Shakespeare Machbet-jére utalva azt mondta, a totális vezérek lehetetlennek tartják, hogy a birnami erdő valaha is megindulna. Viszont a történelem ciklikusan ismétlődik, és "birnami erdő" előbb-utóbb megindul ezekkel a gazemberekkel szemben – fogalmazott Ungváry Rudolf.

2023. szeptember 01. Megbeszéljük-részlet (2023.09.01.) Ungváry Rudolf
07:56
00:00

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Hiller Istvánnal és Ungváry Rudolffal
2023. szeptember 01., péntek 16:20 és 16:45
Riporter: Bolgár György