„Köszönjük,
A lényeg

Orbán dönt a hivatalnokok bónuszáról is

30/08/2023 13:47

| Szerző: Klubrádió

A miniszterek 38 esetben kezdeményezték a plusz juttatás megítélésére vonatkozó javaslatot, amit Orbán Viktor 22 esetben elfogadott.

A kormányzati igazgatási szervek (azaz például a minisztériumok, az országos és területi hivatalok, valamint a kormányhivatalok) dolgozói csak Orbán Viktor kormányfő egyedi engedélyével kaphattak plusz juttatást a fizetésükön felül – derült ki egy 2022-ben kiadott úgynevezett 4000-es kormányhatározatból.

Az RTL beszámolója szerint egy kormányztai határozat értelmében a kormányzati igazgatási szervnél dolgozók 2022 második felétől nem kaphattak illetményen felüli, illetve béren kívüli juttatást (a 200 ezer forintos cafeteria arányos részét leszámítva). A munkáltatók nem adhattak tehát pénzt

  • teljesítmény elismeréseként,
  • motivációs elismerésként,
  • dicséretként vagy egyéb elismerésként,
  • valamint céljuttatásként.

A 2023 első felére vonatkozó szabályok annyiban különböznek, hogy idén csak a 200 ezer forintos cafeteriajuttatás járhatott a dolgozóknak az illetményükön felül.

Orbán Viktor dönthetett úgy, hogy mégis jár a pénz

Ha valaki tavaly június 30-a után mégis kapott valamilyen fizetésen felüli pluszpénzt, akkor ezt az összeget vissza kellett fizetnie. Ez alól egyedül Orbán Viktor adhatott felmentést, azaz a miniszterelnök egyedileg dönthetett úgy, hogy bizonyos dolgozók „nyomós indok esetén” mégis kaphatnak extra juttatást.

A csatorna megjegyezte, a Miniszterelnöki Kormányiroda azt válaszolta, hogy „a miniszterek 38 esetben kezdeményezték a plusz juttatás megítélésére vonatkozó javaslatot”, amit Orbán Viktor 22 esetben elfogadott.