„Klubrádió
Galaxis kalauz

A szándék teszi a ruhát

11/11/2023 08:10

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Muminoktól a divat világformáló hatásáig vezetett ezen a héten a Galaxis kalauz. Útközben azt is megvizsgáltuk, hogy van-e felső korhatár a cukiskodásban.

2023. november 08. Galaxis kalauz (2023. november 08., szerda 15:00)
51:08
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A külvilágnak gyártott vattacukor mese-Japánt és a modern világra lassan fogékonnyá váló, ugyanakkor hagyományőrző valódi Japánt is megismerhettük a korábbi hetekben.

Ahogy az is kiderült, hogy az emoji hazájában igen fontos a vizualitás. A 249. epizódot a világszerte ismert japán művészeti ággal kezdtük. A manga és az anime jellegzetes figurái – talán épp közkedveltségük miatt – gyakran kikerülnek szülőhazájukból.

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal; a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal vagy éppen a Csip-csup csodák, mind-mind más területen, és sokszor más korban játszódtak, de a rajzstílus összekötötte őket. A Sailor Moon, vagy ahogy itthon vetítették a Varázslatos álmok című anime viszont már határozottan japán történet volt, Tokióban is játszódott.

Nagy ritkán elhagyja jellegzetes formáját a műfaj. A közkedvelt Muminokról szóló alkotások közül nem egy japán részvétellel készült, habár az eredeti figurákat a Finnországban élt, svéd származású Tove Jansson álmodta meg.

Ahogy a Muminok, úgy a Sailer Moon főszereplője vagy éppen Mickey egér is másodállást talált a női divatban, miután befejezte rajzolt pályafutását. A kifejezetten szexinek szánt női felsőkön mosolyognak ártatlanul. Keszeg Anna, a MOME docense hangsúlyozta, ez a divatjelenség nem újdonság, a hetvenes években már különböző felnőtt ruházat díszítői voltak a gyerekeknek szánt figurák. Országonként, kultúránként eltérő lehet persze a szándék. Míg a nyugati divatban ennek a „cukiskodásnak” erotikus tartalma van, addig Japánban ez pusztán az infantilizmus jele, tette hozzá a kultúrakutató.

 
Mickey egeres női pizsama
 
Forrás: Sylvar/Flickr
 

A műsorban továbbá előkerült a vissza-visszatérő divat korszakok hatása. Keszeg Anna elmondta, jelenleg a kilencvenes évek végének látványa hódít. Persze újragondolva, de egyértelműen az évtizedet megidéző derékfarmert és haspólót árulnak az üzletekben.

Az akkor oly népszerű hangsúlyos smink, és általában a harsány viselet látható ismét a kamaszokon.

Felmerült a kérdés a műsorban, hogy ha a divatot követve olyan ruhákat is felveszünk, amelyek különben nem passzolnak a személyiségünkhöz, vajon hatással lehetnek-e a személyiségünkre, és ha így van, az adott divatot tömegesen követő társadalom, a világot is képes-e megváltoztatni. Keszeg Anna, a MOME docense elmondta, a divatszakma elitje hisz ebben. Ezt alátámasztandó az amerikai Vogue főszerkesztőjét, Anna Wintourt idézte, aki szerint a szerkesztőségükben zajlik a világ profiljának az alakítása.

Az Ördög Pradát visel c. 2006-os film karakterét, Miranda Priestley-t sokan azonosították Anna Wintourral. Ebben a jelenetben Miranda (Meryl Streep) kioktatja a divattal mit sem törődő asszisztensét arról, hogy mindegy mit visel a turkálóból, azt bizony egyszer a divatvilág befolyásos emberei választották ki.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Anime Expo dicaatbemutató, 2012-ben, forrás: Danny Choo/Flickr

Galaxis kalauz
2023. november 8. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes