„Klubrádió
Galaxis kalauz

Mindennapi ítélkezéseink

23/09/2023 06:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A tervezés megélésétől az online ügybuzgóságig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy a bűntudathoz szükség van-e bűnre.

2023. szeptember 20. Galaxis kalauz (2023. szeptember 20., szerda 15:00)
45:31
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban Fiáth Titanilla, börtönpszichológus több olyan szempontot felvetett, amely elsősorban a büntetés jellegére vonatkozott, mint sem magára a bűnre.

A 243. epizódban tehát a börtöncellából indultunk. Pontosabban először arra kerestünk választ, hogy miért tűnhet az elítélteknek a szabadulás előtti éjszaka a leghosszabbnak. Réz Anna erkölcsfilozófus beszélt a várakozás különleges természetéről, a felkészülésről a jó és a várható rossz eseményekre. Elmondta, többek között ezt tudja az ember az állathoz képest; tervezgetni. És át is élni a tervezést. Egy negatív dolog előtt is át tudjuk lendíteni magunkat azzal, hogy már a folytatásra gondolunk. Az erkölcsfilozófus hozzátette, meglepően kevés kapaszkodó elég az embernek.

Bűntudat nélkül még csak megél a bűn, és fordítva is, ahogy az interjúból kiderült, de ha fény derül rá, mit tett valaki, akkor egy valami biztosan nem marad el, a társadalmi reakció. A műsor második részében a bűn hozadékával foglalkoztunk, az ítélkezéssel, de egy egészen más megközelítésben. Nem a bűnre vagy vétekre érkező véleményeket, hanem a mindenki életét érinti politikai döntésekre vonatkozókat vizsgáltuk.

 
Mikecz Dániel
 

Mikecz Dániel politológus-mozgalomkutató szerint társadalomformáló szerepe lehet az ítélkezésnek. Kihangsúlyozta, az online közösségi terek működése óta az egymást nem is merő emberek is megtalálhatják egymásban a hasonlóságot, közösséget szervezhetnek, és így hangosabbak lesznek. Hozzátette, az sem mellékes, hogy ezeken az oldalakon a politikusok is fent vannak, ezért a nekik szánt kritika – bár elérhetetlennek tűnnek – eljuthat hozzájuk.

Mikecz Dániel mozgalomkutatóval a jövő héten folytatjuk. Akkor többek között arról is beszélgetünk, hogy a közösségi oldalakon szervezett megmozdulások hatékonyak-e, vagy a magyarokra jellemző szalmaláng természet online is működik.

Címlapi fotó: Freepik

Galaxis kalauz
2023. szeptember 20. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes