„Klubrádió
Galaxis kalauz

Kapcs ford!

7/10/2023 10:14

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az újmagyartól, az átalakuló kommunikáció pszichére gyakorolt hatásáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, hogy eltűnhet-e egyszer végleg beszélgetéseinkből a köszönés.

2023. október 04. Galaxis kalauz (2023. október 04., szerda 15:00)
47:00
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Törteli Telek Mártával a netnyelvre, az online írásbeliségre fókuszáltunk a múlt héten elkezdett interjúnkban. A megértést, árnyalást könnyítő piktogramokkal, valamint a kommunikációt felgyorsító szórövidülésekkel is foglalkoztunk. Hogy a netnyelv egyre szélesebb körben elfogadott, az is bizonyítja, hogy 2015-ben az Oxford Dictionary az „Arc örömkönnyekkel” nevű emojit, azaz a sírva röhögős arcot választotta „Az év szavának”.

Törteli Telek Mártával, az Újvidéki Egyetem Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanárképző karának tanársegédével a 245. epizódban azt vizsgáltuk, hogy ezek az új kifejező eszközök valóban a szókincsünk szerves részévé válhatnak-e. Arról is beszéltünk, hogy a szórakoztató és a szépirodalomban megjelenő mindennapi beszédstílus hozza magával nem csak a szórövidüléseket, de sokszor még az emojikat is.

A műsorban kiderült a szmájliról, hogy még a rendszámtáblára is felkéredzkedett. 2019 óta ugyanis az egyik ausztrál tagállamban, ha az autó tulaja szeretné, akkor a kötelező 3 betű 2 szám kombináció után kérhet a táblára például egy kacsintó arcot.

A folytatásban arra derült fény, hogy az emotikon és az emoji nem ugyanaz. Míg az angol emoticon, vagyis hangulatjel kifejezés az emotion, mint érzelem és az icon, mint jelkép szavak összekapcsolásával, addig a japán eredetű emodzsi, amit képjelnek fordíthatunk, az e, mint kép és a modzsi, mint karakter szavak összetételével keletkezett. 

A szmájli (az emotikonok összefoglalóan) megnevezés helyett szinonimaként jegyzik itthon a pofacs, a vigyora, a kacifej, a hisztikon és többek között az érzjel szavakat.

Megyeri Zsuzsanna, pszichológussal az adás zárásaként arról beszélgettünk, hogy a netnyelv használata, vagyis a kommunikáció átalakulása milyen hatással van a gondolatainkra, és az érzéseinkre. Véleménye szerint a gyorsabb információcserére való törekvés, felszínesebb kapcsolattartást eredményezhet. És, ha kivonjuk az életünkből az érzéseinket feltáró beszélgetéseket, akkor egy idő után, vélhetően nem lesz miről beszélgetni, mert megélni sem tudjuk ezeket az érzéseket.

Galaxis kalauz
2023. október 4. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes