„Klubrádió
Galaxis kalauz

60 éves mosoly

30/09/2023 06:54

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A digitális tüntetésszervezéstől a netnyelv irodalomra gyakorolt hatásáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, kinek köszönhetően, mikor és hogyan született a smiley.

2023. szeptember 27. Galaxis kalauz (2023. szeptember 27., szerda 15:00)
46:08
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A legutóbbi adásban a negatív cselekedet elkerülhetetlen folyományáról beszéltünk, a társadalmi ítélkezésről. A különböző közösségi oldalakon még aktívabban megy az együtt örülés, együtt szitkozódás. Mikecz Dániel politológussal, mozgalomkutatóval az előző héten kezdtünk beszélgetni az aktivitásról az online közösségi térben Például arról, hogy egy kommentfolyamban néhány üzenetváltás után már személyeskednek a felek, és hamar felmérik egymásról, hogy melyik politikai oldalon áll a másik.

Mikecz Dániel mozgalomkutató a 244. epizódban kezdett interjút folytatva kiemelte, hogy a közösségi oldalak valóban alkalmasak akár tüntetések, megmozdulások szervezésére, de arról nem kapnak pontos képet a szervezők, hogy milyen arányú részvételre számíthatnak, mert jellemzően sokkal többen lájkolják, illetve bejelölik, hogy ott lesznek, mint amennyien valóban csatlakoznak is.

 
kép: Pixabay
 
 

És persze ha csak a szolidaritásukat fejeznék ki, akkor jön a klasszikus megoldás, egy smiley.

Idén éppen hatvan éves a modernkori, sárga alapon fekete vonalrajzos száj és szemek. De meglepő módon a megjelenése több ezer évvel ezelőtt történt. Az első nyoma egy hettita korsón látható, ami nagyjából Kr.e. 1700-ból származik. Az alkotó jó kedvében lehetett, mert a kész edény oldalára rajzolta fel a mosolyt.

A következő századokban is feltűnik a jellegzetes hangulatjel, de még csak emlékeztet későbbi önmagára. A 20. század közepétől már egyre gyakrabban jelenik meg a popkultúra részeként filmekben, vagy azok plakátjain egy mosolygó arc.

 
kép: Gerd Altmann / Pixabay.com
 
 

1963-ban pedig megszületik a mára jól ismert forma. Egy biztosítótársaság szerette volna barátságosabbá tenni a megjelenését, ezért alkalmazta Harvey Ross Ball grafikust, aki nagyjából 10 perc alatt felvázolta az arcot, és ezért 45 dollárt kapott. Európába 1972-ben érkezett a szimbólum, csupán akkor kapta meg a ma is használatos nevét egy francia laptól.

Mára természetesen a smiley-nak is van világnapja. Október első péntekén, vagyis a jövő héten lehet megünnepelni. A folytatásban a smiley-t az online nyelv részeként vizsgáltuk. Illetve arra is választ kerestünk, hogy a digitális nyelvújítás milyen hatással van a beszélt és írott nyelvre.

Törteli Telek Márta, az Újvidéki Egyetem tanársegédje beszélt arról, hogy mely változások jellemzőek a netnyelvre, hogy miként és mely szavak rövidülése, összevonása terjedt el mára, és hogy a mosolygó arcon kívül miért lehet szükség ennyi további emotikonra. Rámutatott arra a probléma is, amely a generációs különbségek, illetve az adott platformok jellege közötti eltérésekből adódik. Törteli Telek Mártával a következő adásban azt nézzük meg, miként került bele a netnyelv a szépirodalmi alkotásokba, és ott okozott-e bármi változást.

A teljes adást a cikk elején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Galaxis kalauz
2023. szeptember 27., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes