„Klubrádió
Galaxis kalauz

Szárnyalás szárnyak nélkül – avagy a kitömött paradicsommadár esete

12/08/2023 06:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az újonnan felfedezett, magyar nevet viselő exobolygótól a középkori festészet felismerhetetlen sündisznó ábrázolásáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, honnan ered a kutya csontelásási ösztöne.

2023. augusztus 09. Galaxis kalauz (2023. augusztus 09., szerda 15:00)
47:25
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Egy aktuális hírrel kezdtük a 238. epizódot, amely mind a kutyákhoz, mind az űrhöz közel áll.

Nemrégen a magyar csillagászok által javasolt Komondor, illetve Puli nevet kapta egy Naprendszeren kívül felfedezett planéta és annak csillaga. Vagyis megint kutyákkal képviseltetjük magunkat az űrben. Pacher Tibor elméleti fizikus, a Puli Space Technologis alapítója elmesélte a névválasztásuk és a logótervezésük történetét, és hangsúlyozta, puszta véletlenségből választották 13 éve a jól ismert terelőkutyát jelképüknek.

 
puli Amerikában. kép: Anita Ritenour / Flickr.com
 

Kubinyi Enikő etológussal a múlt héten megvitattuk, hogy valójában mit jelent az intelligencia a kutyák esetében, most arra kerestük a választ, hogy az okos kutya tényleg tudja-e, hogy mit ehet meg, és mit nem. Nem tudja, egyértelműsítette Kubinyi Enikő. Ennek fő oka, hogy a kutya, mindent megeszik, vagy legalábbis megenne, tette hozzá.

Talán ezért sem véletlen, hogy akár középkori festményeken is gyakran evés közben látunk egy-egy kutyát. Mertus Ágnes művészettörténész, múzeumpedagógus végig vezetett minket a kezdeti barlangrajzoktól egészen a mai állatportrékig.

 
Lajka kutya a Román Posta bélyegén. Forrás: Wikipedia
 
 

A középkori és kora újkori festményeken, nem csupán a kutyák kaphattak helyet. Papagájok, kis majmok, de még oroszlánok is rákerültek egy-egy műre. Bár kifejezetten absztrakt ábrázolásmóddal. A sünit például a sok téves infó miatt lényegében nem tudták úgy lerajzolni, hogy ne báránynak nézzen ki – tette hozzá Mertus Ágnes, művészettörténész.

Többek között azt is elmondta, mi a titka, hogy olyan sok papagájt láthatunk a középkori festményeken, és, hogy miért nem rajzoltak lábakat a paradicsommadárnak.

2014-06-29 14.52.41
 
kép: Flickr.com
 
 

A műsorból az is kiderült, hogy a viktoriánus kor művészei gyakran humanizálták a képeiken megjelenő állatokat. Például Cassius Marcellus Coolidge pókerező kutyáival lett híres, míg Beatrix Potter felöltöztetett állatfigurákat rajzolt, és több gyerekkönyvnyi történetet írt hozzájuk.

Manapság Michael Thomas viszi tovább ezt a hagyományt, különleges emberi tartással, mozgással, a 19. századot idéző viseletben megfestett állatképeivel.

Végül amivel zártuk az adást: olyan nagy formátumú művészek, mint Picasso vagy Frida Kahlo rajongásával háziállataikért, illetve azok megörökítésével képeiken.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Galaxis kalauz
2023. augusztus 9., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes