„1%
Reggeli gyors

A nyugdíjasoknak ma már legalább a fele egyik napról a másikra él

5/07/2022 10:02

| Szerző: Klubrádió

"Egy nyugdíjas fogyasztói kosara teljesen eltér az átlagtól: az élelmezés mellett az egészségügyi szolgáltatásokra kell költeniük; ruházkodásra, pláne nyaralásra már nem futja, és ennek ellenére hónap végén mégsincs pénzük"  – mondta a Reggeli gyorsban Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

2022. július 05. Reggeli gyors - részlet 22.07.05. Molnár László
07:14
00:00
A nyugdíjasokat duplán sújtja a száguldó infláció, mert az ő inflációs kosaruk ugyanis az élelmiszerekre épül, ahol akár a 30 százalékot is elérheti a pénzromlás üteme. A KSH egy-két éves adatokból számol, ezért válhat el egymástól az általuk mért, a fogyasztók által érzékelt - és a tényleges infláció.

"Az átlagnyugdíj 160-170 ezer forint körül lehet, az átlag nettó bérnek lassan már csak a fele. Ha az aktívak éppen hogy csak kijönnek a pénzükből, el tudjuk képzelni, hogy a nyugdíjasoknál mi a helyzet. Vannak olyanok is, akik minimálnyugdíjat kapnak (32 ezer forintot) és nagyon sokan vannak, akik nettó 100 ezer forint alatt" – mondta Molnár László.

A szakember kifejtette, hogy egy nyugdíjas fogyasztói kosara teljesen eltér az átlagtól: az élelmezés mellett az egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerekre is sokat kell költeniük; ruházkodásra, pláne nyaralásra már nem nagyon futja, és hónap végén mégsincs pénzük. Lehet látni, hogy a nyugdíjasoknak ma már legalább a fele egyik napról a másikra él, mondta.

Fotó: Pixabay
 

"Korábban a nyugdíj-rendszer azért volt egyensúlyban, mert magas volt a TB-járulék. A kormány a minimálbér emelések ellensúlyozására csökkentette a TB-járulék kulcsát, amitől az összesített TB-járulék bevétel ugyan nem változott, csak máshol jelentkeztek az adótöbbletek. Az a probléma, hogy amikor arról van szó, hogy deficites a nyugdíjkassza, akkor valójában ma már ennek nincs jelentősége, hiszen a nyugdíjak felét már adókból finanszírozza a kormány. Ha maradt volna ugyanaz a – 2015 előtti – rendszer, akkor nem hogy deficites lenne a nyugdíjkassza, hanem több lenne benne" – mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Lászlóval
2022.07.05., kedd 07:49
Riporter: Dési János