„Klubrádió
Reggeli gyors

GKI: Utánpótlás nélkül maradnak a háziorvosok, ha nem kapnak béremelést és tehermentesítést

19/01/2022 14:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nehéz vonzóvá tenni a háziorvosi pályát a fiatalok számára, mivel ők csak nehezen teljesíthető feltételek mellett kaphatnak 100 százalékos béremelést – véli Molnár László. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint a évente 40-50-nel nő a betöltetlen praxisok száma.

2022. január 19. Reggeli gyors - részlet 22.01.19. Molnár László
06:07
00:00

A 2022. január elsejei adatok alapján 508 településen összesen 645 betöltetelen háziorvosi praxis van Magyarországon – derül ki a GKI Gazdaságkutató Intézet elemzéséből. Ez azt jelenti, hogy a hazai 6350 praxis közül minden tizedik betöltetlen, sőt, akár éveken át is így maradhatnak, dacára, hogy a praxisjog eladható, és még hitel is felvehető amegvásárlására – írta meg a hvg.hu.

a járvány első évében 100 praxis üresedett meg az országban.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Klubrádiónak azt mondta, ennél is rosszabb hír, hogy minden évben 40-50 új praxis ürül meg. Ez a még praktizáló orvosokra további terhelést jelent, hiszen az üres praxisok nem maradhatnak helyettesítés nélkül. Ez pedig egyet jelent a minőség romlásával.

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a házior
 
 Fotó: Komka Péter / MTI
 

Az utánpótlást az is nehezíti, hogy a háziorvosi pozíció nem feltétlenül vonzó a fiatal orvosok számára. A jövedelem nem olyan kedvező, eleve nem kapták meg a 100 százalékos orvosi béremelést, csak nehezen teljesíthető plusz feltételek, például "teljes praxisközösség" teljesítése mellett. Utóbbi 3-7 orvos közössége a szükséges személyzettel kiegészülve, akik többletfeladatokat látnak el.

Ilyen teljesíthetetlen feltételek mellett, amelyekhez az "iszonyatos" adminisztrációs terhek is társulnak, nem csoda, hogy a fiatal munkaerő számára nem vonzó ez a pálya. Ez pedig jelentheti azt is, hogy elöregszik a szakma.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Lászlóval
2022.01.19., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre