„Klubrádió
A lényeg

Nem kaptak tájékoztatást a háziorvosok a negyedik oltás kapcsán

19/01/2022 09:22

| Szerző: Klubrádió

A kormány ugyan azt kommunikálja, hogy a beteg és a házorvos szakmai konzultációja után felvehető a negyedik oltás, de az orvosok nem kapták meg az iránymutatást, nem mernek felelős döntést hozni. Van ahol beadják, van ahol elküldik az ismétlő oltás felvételére jelentkező pácienseket.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja, és az erről szóló szabályozást pedig rövid időn belülre ígérte. Azóta a hivatalos kormányzati járványoldalon naponta hirdetik, hogy akit négy hónapnál régebben oltottak kérheti a negyedik vakcinát, ennek ellenére a regisztrációs oldalon még nem lehet az újabb dózisra jelentkezni – írja a Népszava.

Koronavírus - A regisztrált legidősebbek is megkapják a véd MTI/Szigetváry Zsolt
 

"Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget” – mondta a lapnak az egyik budapesti oltópont vezetője. Hozzátette, hogy "számtalan eldöntendő kérdés van, így például: mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy kettő azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?"