„Klubrádió
Reggeli gyors

"Még egy évközi nyugdíjemelés biztosan lesz"

13/06/2022 09:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Súlyos problémát jelent, hogy a nyugdíjemelés számítása jelenleg inflációkövető, viszont az inflációs adatokat is tartalmazó költségvetést olyan korán határozzák meg, hogy nem tudják helyesen megbecsülni a várható drágulást, így a nyugdíjemelés mégis elmarad az infláció mértékétől – véli Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke.

2022. június 13. Reggeli gyors - részlet 22.06.13. Juhász László
05:08
00:00

A 10 százalék meghaladó infláció miatt a nyugdíjasok 3,9 százalékos külön nyugdíjemelést kapnak júniustól. Az évközi kiegészítő emelést összesen nyolc hónap után számítják ki. A júliusban esedékes nyugdíj már magasabb összegű lesz.

Juhász László szerint még egy évközi emelés biztosan lesz ősszel. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke két problémát is észrevett a döntés mögött.

Módszertanilag a nyugdíjemelést mindig az éves költségvetésben jelzett inflációval egyező mértékben határozzák meg. Azonban a következő évi költségvetést évek óta már a folyó év elején elfogadja a kormány. Ez azt jelenti, hogy a 2023-as költségvetést már elfogadta a Parlament. Juhász felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció azonban folyamatosan, jelenleg "gyorsuló mértékben" változik.

Ezekből következik, hogy a külön nyugdíjemelés szintje lényegesen elmarad a 10 százaléktól, de az összesített 2022-es nyugdíjemelés (8,9 százalék) sem éri el a jelenlegi értéktelenedést. Ami egyben azt is jelenti, hogy várhatóan az év végén is magasabb lesz az infláció mint az összesített nyugdíjemelés.

 Fotó: Pixabay
 

A rendszerváltás környékén tisztán bérkövető volt a nyugdíjemelés, de akkor 30 százalék körüli (vágtató) infláció volt jellemző, és a bérek nem változtak, ami egyben azt jelentette, hogy a nyugdíjak sem változtak. Amikor pedig a reálbérek érzékelhetően növekedni kezdtek, a nyugdíjemelés szintjének meghatározását megváltoztatták, vegyes, vagy svájci indexállásúra, tehát a reálbérek növekedésének felét számították be, és az inflációt. Mára a nyugdíjemelés tisztán inflációkövető, de mint látható nagyon nagy a hibahatár.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interhú Juhász Lászlóval
2022.06.13., hétfő 7:33
Riporter: Szénási Sándor