„Köszönjük,
Uniszex

A méhnyakrákszűrés ingyenes, sokan mégse mennek el

18/05/2024 18:36

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Évente mintegy 450 magyar nő veszíti életét méhnyakrák következtében, a szűrés ingyenes, de van, ahol nem elérhető a vizsgálat és tévhitek is övezik. Pedig a prevenció lenne az egyik legfontosabb feladat.

2024. május 13. Uniszex (2024. május 13., hétfő 14:00)
51:32
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
A méhnyakrák a női halálozási arányt tekintve az ötödik a rák okozta elhalálozások között, a 12. leggyakoribb ráktípus.  A legfrissebb adatok alapján évente mintegy 450 magyar nő veszíti életét méhnyakrák következtében. A szűrővizsgálat ingyenes, sokan mégsem mennek. Van, aki azt hiszi, a vizsgálat fáj, van, aki azért nem jut el, mert a közelében nem elérhető a vizsgálat, és van, aki egyáltalán nem is tarja fontosnak. Az Uniszex vendége volt Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke és Győr Ágnes a DemNet kommunikációs munkatársa.

egysza 24
 

 

 

Szakértőink elmondták, hogy rendkívül fontos téma a nagy témán belül a HPV-szűrés, illetve egyáltalán az, hogy a nők tudjanak arról, hova fordulhatnak, milyen lehetőségeik vannak. És ezeket az információkat jelenleg leginkább kerekasztalbeszélgetések formájában tudják átadni a legtöbb embernek. A HPV-t mindkét nem képviselői terjesztik, de alapvetően a nőkre veszélyes – viszont a férfiaknál is fontos lenne diagnosztizálni, leginkább a nők védelmében. Tóth és Győr jelenleg a prevenciót és a praktikus segítségnyújtást, figyelemfelhívást tartja a legfontosabb feladatnak, ami ezt a rendkívül veszélyes betegséget illeti.

A Mályvavirág Alapítványnál épp most fut egy kampánya, amelyben 1000 25-80 év közötti magyarországi nőnek biztosítanak ingyenes HPV önmintavételi lehetőséget, úgy tűnik, sikeresen – szabad hely a honlap szerint már csak Simontornyán van.

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. május 13., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért