„Köszönjük,
Uniszex

Nők és a képzőművészet

11/05/2024 13:31

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

A legtöbb művészettörténeti kor és irányzat ideális nőtípusa férfiak találmánya. Mit mutatott a képzőművészet az ideális nőről? És mit szóltak ehhez a nők?

2024. május 06. Uniszex (2024. május 06., hétfő 14:00)
51:47
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Milyen szerepekben ábrázolták a nőket? Milyen értékek és testi tulajdonságok mentén alakították ki az ideális nő képét az évszázadok során? A női oldal hogyan viszonyult az ellenkező nem által rájuk szabott szerepkörhöz? Volt a tiltakozásuknak bármilyen nyílt aktusa?

 
Mona Lisa
Pnterest
 

Hétfőn „Nők és a képzőművészet” volt az Uniszex heti témája, két művészettörténész vendégünkkel, Nagy Rozival és Hárs Annával – akik elmesélték, azért tartották fontosnak, hogy foglalkozzanak a témával, mert hisznek a képzőművészet erejében. Egy általuk is szervezett kiállításon, mely gyerekeknek szólt, és a test és lélek kapcsolata volt a témája, azt tapasztalták (amiben ők egyébként is nagyon hittek), hogy a képzőművészet felől lehetséges olyan kérdésekről is beszélni, amelyek fontosak, de valamennyire még mindig tabunak számítanak.

 
Sandro Botticelli, Vénusz születése (c. 1484–1486), forrás: Wikimedia Commons
 

És a két művészettörténész szerint nem csak azt érdemes megismertetni a tárlatok látogatóival, hogy mi a helyzet most a nőkkel, meg eleve, a testábrázolással, hanem a képzőművészet történetének tanulságos folyamatait is érdemes bemutatni.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval (1665 körül)

Uniszex
2024. május 06., hétfő 14:00
Műsorvezető: Kerekes Borbála, Kovács Gellért