„Klubrádió
Reggeli gyors

A magas szintű korrupciót politikai akarat támogatja

3/11/2020 16:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Könnyű lenne elverni a port a Legfőbb Ügyészségen, de hát szemet huny az ÁSZ, a Közbeszerzési Hatóság, a versenyhivatal, meg az összes minisztérium is.

2020. november 03. Reggeli gyors -részlet 20.11.03. Ligeti Miklós
05:25
00:00

A Legfőbb Ügyészség tavalyi évről szóló beszámolójában az olvasható, hogy a társadalomban tévhitek keringenek a szervezet korrupcióellenes tevékenységéről. Fazekas Géza szóvivő azzal védi a mundér becsületét, hogy csak azzal tudnak foglalkozni, amit a Büntető törvénykönyv korrupciónak minősít. Az ügyészség egyébként csak egészen kivételes esetekben nyomoz, például a gazdasági korrupciós ügyekben a rendőrség, a gazdasági bűnügyekben a NAV jár el.

Ligeti Miklós a Transparency International magyarországi jogi igazgatója úgy véli, hogy valóban a Legfőbb Ügyészség van leginkább szem előtt, könnyű lenne csak rajta elverni a port a korrupcióért. Hogy az ilyen ügyek üldözetlenül folyhatnak, hogy a vétkesek büntetlenül maradhatnak, abban szerepe van például az Állami Számvevőszéknek, a Közbeszerzési Hatóságnak, a Gazdasági Versenyhivatalnak, és a minisztériumoknak is, amikor uniós támogatások elosztásáról döntenek.

Az ügyészség jócskán megérdemli a kritikákat, de nem tehető egyedül felelőssé. Egy összállami magatartás, félrenézés, szemhunyás kell ahhoz, hogy a korrupció ilyen általánossá váljék. Sőt, valamelyest elfogadottá.

Az is igaz, hogy jogi eszközökkel az ügyészség nem tud minden piszkos ügyet megfogni és feltárni, ugyanis a pénzek átjátszáshoz nem kell föltétlenül törvényt sérteni. Az ilyen magas szintű állami korrupciót politikai akarat hozza létre, majd tartja fenn, és gondosan kialakított jogszabályi környezet van mögötte. Gondoljuk csak arra, hogy bizonyos ügyekre, sőt bizonyos személyek érdekében képes törvényt elfogadni a fideszes többség.

Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy az ügyészség beszámolójában számos sikersztori is van, de ezek túlnyomó többsége pitiáner ügy, például ilyesmivel tudnak büszkélkedni, hogy határrendészeket kapcsoltak le, akik pénzért engedtek át menekülőben lévő embereket. Arra is büszkék, hogy a vezető politikusok vagyonnyilatkozatairól végre kimondták: az egésznek semmi értelme sincs így, szankcionálni kellene, ha valaki nem valódi adatokat közöl. Mellesleg ezt a Transparency International már szorgalmazza egy ideje.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László. 

Reggeli gyors
2020.11.03. 07:35  
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás