„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kormánypártiak is megértik, hogy a budapesti beruházásokra szükség van"

8/09/2021 09:25

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiába igyekeztek a kormány "megmondó emberei" felfújni, a budapesti beruházások gyorsítása miatt kialakult dugó ügyét, a kormánypárti szavazók is egyetértenek a fővárosvezetés "dugófelszámolási" program szükségességével – összegezte Publicus legutóbbi kutatásának eredményeit, az intézet ügyvezetője Pulai András.

2021. szeptember 08. Reggeli gyors - részlet 21.09.08. Pulai András
08:24
00:00

A fővárosi autós közlekedést javító intézkedéseknek a jobboldalon is sok támogatója van, az atlétikai vb blokkolása már megosztja az embereket – közölte a Népszava a Publicus Intézet friss, a lap számára készített felmérését.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője úgy véli voltak meglepő elemei a kutatásnak. Két kérdést tettek fel  kutatás során.

Arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e az ellenzéki fővárosvezetés a felújítások gyorsítását, a  közlekedési lámpák átprogramozását és a és a 14 évnél fiatalabbak ingyenes közösségi közlekedését is magában foglaló „dugófelszámolási” programjával, a kormánypárti szavazók közel fele, 46 százaléka válaszolt igennel. Ez Pulai szerint azt jelenti, hogy hiába, a kormány megmondóembereinek kampánya, amellyel elviselhetetlennek mutatják be a program nyomán kialakuló dugókat, jobbára tisztában vannak vele, hogy ezek a beruházások minimális kellemetlenséget okoznak. Hozzátette, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsai természetesen nagyobb arányban válaszoltak igennel a kérdésre.

A második kérdés kicsit árnyaltabb eredményt hozott:

"Egyetért Ön azzal, hogy a főpolgármester megvétózza az atlétikai világbajnokság megrendezését, mert a kormányzat nem építi meg a diákvárost?"

A Publicus által megkérdezettek 73 százaléka hallott a Karácsony által kezdeményezett fővárosi vétó-tervről: a kormánypártiaknak a 68 százaléka, az ellenzéki összefogás szavazótáborának 86 százaléka. Ugyanakkor jelentős a különbség a települések között.

  • A budapestiek elsöprő többsége (93 százalék) tud a konfliktusról,
  • míg a megyeszékhelyeken és a községekben élőknek csak 66-65 százaléka.

A válaszadók nagyon megosztottak az ügyben:

  • 45 százalék egyetért azzal, hogy a főváros megvétózza az atlétikai világbajnokság megrendezését, ha a kormány nem építi meg a diákvárost,
  • 42 százalék viszont nem. 

Érdekes ugyanakkor, hogy az igenek között nagyobb arányt képvisel a határozott igen (33 százalék), míg a nemeknél a bizonytalanabb „inkább nem” adja a többséget (39 százalék).

Külön érdekesség, hogy a főként Budapestet érintő két kérdésben országosan készítették a felmérést, amit Pulai azzal indokolt, hogy a például a Fudan kérdésének az egész országra vonatkozó közpolitikai vetülete van. Ha a diákváros nem épül meg, az a vidékről érkező hallgatóknak jelent hátrányt.

Fotó:
Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pulai Andrással
2021.09.08., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre