„Klubrádió
A lényeg

Medián: még a fideszesek kétharmadát se zavarják a budapesti felújítások miatti dugók

25/08/2021 14:57

| Szerző: Klubrádió

A fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják – derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont által készített ezerfős reprezentatív felmérésből, amely a HVG360-on jelent meg szerdán. Érdekesség, hogy a kormánypártiak mintegy harmadát zavarják ezek a felújítások (leginkább a Blaha Lujza téri), míg az ellenzékieknek csak mintegy tizedét.

A fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják. A teljes fővárosi népességre vetítve ez mintegy 20 százalékot jelent: ennyien mondták, hogy a Lánchíd, a Blaha Lujza tér vagy a pesti alsó rakpart felújítása meglehetősen vagy nagyon zavarja őket – olvasható a HVG360-on megjelent felmérésben.

Hozzátették: a Budapest Brand megbízásából augusztus első napjaiban (ez talán közlekedés szempontjából könnyebb időszak) a Medián és a 21 Kutatóközpont által készített 1000 fős reprezentatív felmérés szerint a felháborodás ráadásul elsősorban politikai indíttatású: a kormánypártiak mintegy harmadát zavarják ezek a felújítások (leginkább a Blaha Lujza téri), míg az ellenzékieknek csak mintegy tizedét. A többség úgy látja, elsősorban azért van dugó Budapesten, mert túl sokan közlekednek autóval. Erre megoldásként legtöbben a fővárosi tömegközlekedés és az elővárosi vasutak fejlesztését javasolnák, a legkevésbé népszerű ötlet a dugódíj bevezetése.

A felmérés a sok vitát kiváltó új kerékpársávok (Nagykörút, Bartók Béla út, Baross utca) megítélésére is kitért. Egy kis módszertani kísérletet is belevittek a közvélemény-kutatásba: a megkérdezettek felének azzal az információval kiegészítve tették fel a kérdést, hogy „a kerékpárszámlálók szerint 2019-hez képest másfélszer annyi lett a kerékpárosok száma Budapesten”. Az új kerékpárutakat támogatók aránya így 62 százalékra ugrott, míg azoknak, akik nem kapták meg ezt az információt, csak 53 százaléka válaszolt pozitívan.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)