„Klubrádió
Klubdélelőtt

A javíthatatlan optimistára, Vekerdy Tamásra emlékeztünk

11/10/2019 21:15

| Szerző: Klubrádió

„Javíthatatlanul optimista vagyok, bár az élet pesszimizmusra szeretne tanítani, de nem hagyom magam” – mondta Vekerdy Tamás. A szerdán, nyolcvannégy éves korában elhunyt pszichológusra, íróra emlékeztünk a Klubdélelőttben, valamint vendégünk volt Sándor Anna és Müller Péter Sziámi, és két kiváló magyar tudóssal is beszéltünk, akárcsak Koncz Zsuzsa új válogatáslemezéről.

2019. október 12. Klubdélelőtt (2019. október 12., szombat 09:00)
150:59
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író.  Az utóbbi időben sokat betegeskedett, ennek ellenére nem teljesen húzódott vissza, ha felkérték, előadásokat tartott. „Ha megkérnek, mindenféléket csinálok, mintha még élnék, de ez csak a látszat. Miért kéne olyan sokáig itt maradni?” – mondta tavasszal. És még egy fontos mondat a professzortól: „Javíthatatlanul optimista vagyok, bár az élet pesszimizmusra szeretne tanítani, de nem hagyom magam. Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni.”

 
Vekerdy Tamás
 Facebook
 


A legismertebb dallamok megálmodója valójában sosem akart operetteket írni, mégis utolérte a világhír. A Csárdáskirálynőért rajongó Hitlertől nem fogadta el a tiszteletbeli árja státuszt, amivel Bécsben maradva megmenthette volna maga és a családja életét, így a nehezebb utat választotta, Amerikába emigrált. A Spinoza új színházi bemutatója: Kálmán Imre az operettkirály, vendégünk Sándor Anna, a Spinoza Színház alapítója.

Dr. Roska Botond neurobiológusról (aki a Klubdélelőtt vendége is volt, az Utópiában pedig telefonon beszéltünk vele) sokan mondják, hogy kutatási eredményeiért a Nobel–díj előszobájában jár. A munkájában nagy segítségére volt Dr. Szabó Arnold, a Semmelweis Egyetem Retina Laboratóriumának vezetője is, akinek sikerült megoldania, hogy az ember halála után a retináját több, mint három hónapig életben tartsák.

 
Müller Péter Sziámi AndFriends Forrás: Facebook
 


Müller Péter Sziámi költő, énekes, dalszerző visszatér gyerekkora színhelyére, Living-Loving címmel életHŰ koncertre készül az Erkel Színházban. Mi másról is beszélgethettünk volna, mint a költészetről, gyerekkorról, régi és új dalokról, a kultúráról.

 
Koncz Zsuzsa
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

Ha visszanézek innen, ahol állok, már egy egész élet majdnem látható, és az orvosság az összes csalódásra, hogy így volt szép, így volt jó... Énekli Koncz Zsuzsa, aki most Így volt szép címmel egy válogatásalbummal jelentkezett.

Az ADHD-ről, a figyelemhiányos- hiparaktivitás zavarról már sokat hallottunk, 18 tünete a szakértők számára egyértelmű. Sajnos még mindig sok stigma és félreértés övezi ezt az idegi-fejlődési rendellenességet. Dr. Bunford Nórával, a Magyar Tudományos Akadémia  Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány kutatócsoportjának vezetőjével a korai felismerésről és a megelőzés lehetőségeiről beszélgettünk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Klubdélelőtt
2019. október 12. szombat 09.00
Műsorvezető: Kun Zsuzsa