„Klubrádió
Csak semmi majré - magyar zsidó történetek

A magyarok összefonódásáról – Vekerdy Tamásra emlékezünk

9/10/2019 16:08

| Szerző: Klubrádió

Legutóbb alig négy hónapja, június 20-án volt vendégünk Vekerdy Tamás. A  Csak semmi majré című műsorunkban beszélt arról, mit gondol magyar és zsidó jelentéséről, a magyar nemzet karakteréről, a társadalmat alkotó csoportok együttéléséről, vonzásokról és taszításokról. A műsor ismétlésével az október 9-én elhunyt pszichológus, íróra emlékeztünk.

2019. június 20. Csak semmi majré - magyar zsidó történetek (2019. június 20., csütörtök 13:00)
49:44
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter

A fő kérdés, amire a Csak semmi majré választ keresett, vajon miért alakult gyakran úgy az ország történelme az elmúlt egy-két száz évben, hogy azok a kataklizmák, amelyeken az egész társadalom átesett, történelmi emlékezetté válva elválasztották/elválasztják egymástól a magyar nemzetet alkotó különféle nemzetiségi és vallási eredetű csoportokat, keresztények és zsidókat? Miért kerülnek többnyire egymással szembe a történelmi traumák után, miért és hogyan alakulnak ki a bűnös és vádló ellentétpárok, a történelemben folyamatosan jelenlévő és megújuló társadalmon belüli szekértáborok?

Vekerdy Tamás elsősorban a magyar nemzeten belüli összefonódásokat hangsúlyozta, részben vitatkozva a műsor másik vendégével, Köves Slomó rabbival. Vekerdy szerint a magyarságban össze-vissza vegyülnek népek és vallások mégis van valami, ami rendkívül vonzó közös kulturális alap lehet(ne) az alkotórészek számára. Ez a furcsán kikevert valami, ami jelen van a Kárpát-medencében, varázslatos hatást tud gyakorolni az emberekre, de nem primitív, hanem kiművelt állapotukban. Épp ezért a magyar társadalom számára több szempontból is az iskolázás volna a legfontosabb – jegyezte meg.

Vekerdy Ady Endre Korrobori című, 1917-es, annak idején botrányt keltő publicisztikáját is idézte, amelyben arról van szó, zsidók és magyarok vagy "szerelemben" élnek, vagy pusztulás lesz. Hasonló összefonódásról beszél Thomas Mann a Doktor Faustusban, ahol ő meg azt taglalja, van-e még két olyan nép, amely annyira hasonlít egymásra, mint a zsidó vagy a német – tette hozzá.

Vekerdy Tamás október 9-én, szerda hajnalban hunyt el, a rá emlékező műsorismétlést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

 
Vekerdy Tamás
 Forrás: Facebook
 
Csak semmi majré
2019. június 20., csütörtök 13.00
vendégek: Vekerdy Tamás és Köves Slomó
műsorvezető-riporter: Rózsa Péter