„Klubrádió
Hosszabbítás

A Forma-1 pofonosztója, aki mindig odacsap

17/11/2019 21:18

| Szerző: Klubrádió

Lewis Hamilton hatodik világbajnoki címével a lényeges kérdések eldőltek a Forma-1 idei szezonjában. Wéber Gábor szakkommentátorral a brit pilótáról beszélgettünk a Hosszabbításban: miért nem fogadják el annyira a rajongók tömegei, de mitől ilyen jó mégis, és kiköthet-e a Ferrarinál?

2019. november 12. Hosszabbítás (2019. november 12., kedd 15:00)
46:51
00:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor

Wéber Gáborral, az M4 Sport Forma-1-es kommentátorával beszélgettünk Lewis Hamiltonról. A lényeges kérdések eldőltek a 2019-es idényben, a 34 éves brit pilóta hatodszor lett világbajnok, csapata, a Mercedes pedig megnyerte a konstruktőri vb-t, ahogy 2014 óta mindig.

Először azt kérdeztük, miért osztja meg a hardcore Forma-1-rajongókat Hamilton, és tényleg ott van-e minden idők legnagyobbjai közt? Wéber Gábor szerint is ő az egyik legjobb, bár ez almát a körtével-típusú összehasonlítás, hiszen a 70. Forma-1-es szezon végéhez közeledünk, és a technikailag nagyon eltérő korszakok között nehéz párhuzamot vonni. Lewis Hamiltont nemcsak a hat vb-cím miatt tartja a legjobbak egyikének, hanem mert annyira egyben van, és annyira kevés támadható felületet ad.

 
Lewis Hamilton
(kép: wikipedia)
 


Erősebben megosztó Hamilton, mint Michael Schumacher annak idején, pedig Wéber szerint a német ugyanúgy megosztó volt, neki is volt Jekyll- és Hyde-arca. A számaik nagyon hasonlóak, 7 vb-cím és 91 futamgyőzelem Schumachernél és 6, illetve 83 a britnél. Könnyen elképzelhető, hogy ezeket megdönti Hamilton, sőt, akár a 100 futamgyőzelem se kizárt, ha ilyen színvonalon versenyez még néhány évig.

Műsorvezetőink és Wéber Gábor Hamilton származását is megemlítették, mint aminek sajnos szerepe lehet abban, hogy megosztó a rajongók között. Lewis Hamilton részben afroamerikai származású (édesapjának szülei grenadaiak), és az F1 a fehérek sportja volt évtizedeken keresztül. Wéber hangsúlyozta, abszolút nem fér bele, hogy a bőrszíne miatt támadjanak egy sportolót.

Ami miatt nála megosztó lehet Hamilton, az a viselkedése, a reakciói, vannak „gyerekes vagy érthetetlen” dolgai. Marketingszempontból is jól felépített karrierje van, de bizonyos esetek nem illenek bele (ebben van párhuzam Michael Schumacherrel). Versenyzőként a tudása megkérdőjelezhetetlen.

Wéber szerint Hamilton rapperes, alkalomhoz nem illő megjelenése, a frizurái, és amit ezzel kifejez, olyasmi történetté állhat össze húsz-harminc év múlva, mint ahogy James Huntot emlegetjük most. Aki egyébként egy „bumfordi angol (...) úrifiú volt”, cigizett, nőzött, „tökös csávó volt”, és akinek volt egy-két jó szezonja – itt megjegyezte, hogy ugyanezt aggathatnák Nico Rosbergre a 2016-os világbajnoki címét kifogásolók, de ahogy változik a társadalom, ezek megítélése is más lesz. A mai korszak antitézise a közösségi médiát kerülő ferraris Sebastian Vettel és a teljes leképezése, csúcsra járatása Lewis Hamilton.

A világbajnokságot általában a legjobb autók valamelyikével nyerik, talán ’82-ig kell visszamennünk és Keke Rosberg a kivétel, nem turbósként a Williamsszel a turbósok ellen. Szerinte ’17-et és ’18-as megnyerhette volna a Ferrari a megfelelő pilótával, stratégiával. A jó autóhoz mindig hozzá kell tennie egy versenyzőnek a saját tudását, és az átlag, amit Hamilton hoz, piszok erős, nagyon kevés rossz hétvégéje van. Olyan nála egy szezon, mint egy nem 12, hanem (idén) 21 menetes bokszmeccs, nincs három-négy menet védekezés, szusszanás, mindig odacsap. Valtteri Bottasnak, a csapattársának van öt jó hétvégéje egy évben, a többi valamilyen átlag, és akad három-négy betli (Hamiltonnak egy buktája volt idén, Hockenheimben, ahol több megcsúszás után végül csak kizárásokkal szerzett pontot).

Idén nagy átlagban a Mercedes volt a legjobb – a legerősebb csapat –, de voltak olyan hétvégék, amikor a Ferrari vagy a Red Bull gyorsabb volt, mégis több ilyen esetben a Mercedes nyert, mert stratégia, versenyző, csapat szempontjából felülmúlták őket. Végül arról is beszélt Wéber Gábor, hogy szerinte benne van a levegőben a nagy, 2021-es szabályváltozások után Lewis Hamilton Ferrarihoz igazolása. Az olasz csapat vonzza a nagy bajnokokat, elég csak Schumacher mellett Laudára, Prostra, Mansellre gondolni. Érdekes lenne, ha Hamilton – akit egyébként most a legjobban utálnak a drukkereik – a Ferrarival döntené meg Michael Schumacher 7 vb-címes rekordját, amit a német pilóta ott ért el.

Az adás első felében a ketrecharcos Kertész Máté és edzője, Schildkraut Roland volt a vendégünk. Kertész Máté az egyik legrangosabb európai sorozatban nyert legutóbb főmeccset, és vele kapcsolatban már többen a világ legismertebb, legjobban jövedelmező sorozatát, az UFC-t emlegetik. (Címlapi kép: Wikimedia Commons)

Hosszabbítás
2019. november 12., kedd 15:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor