„Klubrádió
Esti gyors

"A fideszesek el se tudják képzelni, hogy a diákoknak lehetnek saját ötleteik"

8/05/2023 23:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Önmagában az beszédes, hogy a fideszes kommunikációban fel se merül, hogy a diákoknak lehetnek saját gondolataik – mondta Tompos Márton. A momentumos politikus arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint az ellenzék bujtogatta a Karmelitánál gumibotozott fiatalokat.

2023. május 08. Esti gyors / részlet, Tompos Márton (23.05.08.)
05:48
00:00

Orbán Viktor azt mondta a Parlamentben, amikor az ellenzék a fiatal tüntetők gumibotozásáról, könnygázazásáról kérdezte, hogy tartsák be a törvényeket, amikor tiltakoznak, ne bujtogassák a diákokat.

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese, szóvivője az Esti gyorsban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az egész azért abszurd, mert a kerítésről megállapította a bíróság, hogy teljesen aránytalan és felesleges. Így ezzel az ítélettel is szembemegy a kormány, ráadásul a rendőrség egyértelműen túlzott erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben; mindehhez képest mégis ők vádolják az ellenzéket törvénysértéssel, ami „kicsit cinikus”, de ezt megszoktuk a miniszterelnöktől - fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem mindegy, hogy ott van-e a kerítés, hiszen szimbolikus jelentősége van. Ez a kordon azért zár el egy közterületet, hogy a „miniszter urak” ne érezzék kényelmetlenül magukat, amikor a független sajtó próbálja kérdezni őket. Emellett a kerítés tökéletesen szimbolizálja a magyar államigazgatás helyzetét, azt, hogy nem hallgatják meg a tanárokat, a postásokat, a honvédeket, mielőtt kirúgnák őket – tette hozzá.

„Odamenni, beszédeket hallgatni, tapsolni aztán hazamenni, annak semmi értelme”, de ezt nem lehet ennyiben hagyni, vissza fognak menni, mert annak a kordonnak nincs ott helye, megpróbálják lebontani megint – közölte a képviselő. Aki kitért arra is: szerinte tipikus fideszes kommunikáció, hogy azt mondják, valaki (ez esetben az ellenzék) „bujtogatja” a fiatalokat, el se tudják képzelni, hogy a diákoknak saját ötleteik, gondolataik legyenek. Hiszen ők találták ki, hogy menjenek fel a miniszterelnök hivatalához, a képviselők csak résztvevők voltak a tüntetésen. Ez eléggé leírja, hogy mit gondolnak a tanulókról – tette hozzá.

Tengelyt akasztottak Kínával

Nem eget rengető dolog történt, nem kezdtek éhségsztrájkba Tajvan érdekében, csak kiadtak egy közleményt arról, hogy támogatják, hogy Tajvan részt vehessen az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) megfigyelőként, amire kiakadt a budapesti kínai követség. Erre nem számítottak – mondta Tompos Márton.

A nagykövetség posztjában azt hangsúlyozta, hogy Tajvan nem egy ország, Kína részének tekintik, és „senki ne dőljön be a Momentum trükkjeinek”. A képviselő szerint érdekes, hogy az említett közlemény első öt-hat bekezdése nagyon diplomatikus, az utolsó meg „a Rogán-művek által megálmodott stílusú”. Az ellenzéki párt válaszában közölte, hogy nagyon szépen köszöni ezt a kioktatást a kínai kommunista párttól, de szerinte akkor lenne közös alapjuk, ha „nem telepítenék a rendőrségeiket más országokba”, nem vegzálnák a külföldön élő hongongiakat, az ujgurokat, a tibetieket, és nem üzletelnének különböző autokrata kormányokkal. Cseh Katalin európai parlamenti képviselőjüket kitiltották Kínából, lehet, hogy ők is erre a sorsra jutnak – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2023. május 08., hétfő 18:25
Műsorvezető: Dési János