„Klubrádió
A lényeg

Orbán a diákok gumibotozásáról: Építési területre léptek

8/05/2023 14:48

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktort arról kérdezték, hogy "elítéli-e azokat, akik gyerekeket gumibottal vernek". Egyebek mellett azt válaszolta, az ellenzék a törvények be nem tartására szólít, a diákok pedig építési területre mentek be a múlt szerdán.

Hétfő délután kettőkor kezdődött az azonnali kérdések órája a Parlamentben, ahol Orbán Viktor személyesen válaszol meg néhány neki címzett kérdést.

Ahogy a 444 írja, az első, amelyre a miniszterelnök válaszolt, Gelencsér Ferenc, Bedő Dávid, Tompos Márton és Szabó Szabolcs "Kérem válaszoljon, Miniszterelnök Úr!" című kérdése volt, bár legfeljebb ketten szólalhattak meg. A kérdést így Gelencsér Ferenc Momentum-elnök tehette fel, miszerint "elítéli-e azokat (a rendőröket), akik gyerekeket gumibottal vernek".

Egészen pontosan így hangzott a kérdés: "Önnek szorítottak már a torkához szorították gumibotot egy embertelen rendszerben, amikor az igazságért állt ki, mi a véleménye arról, elítéli-e azt, hogy a rendőrség gumibotokkal vert ártatlan fiatalokat és könnygázt vetett be azok ellen, akik önhöz hasonlóan a minap kiálltak az igazságért?" Ezzel Gelencsérék arra a híres fotóra utaltak, amely 1988. júniusában készült, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján, és az akkori tüntetésen részt vevő, egy rendőrautónak lökve, rendőrök által gumibottal szorongatott Orbánt ábrázolja. 

"A magyar parlamentben akkor lehet képviselő valaki, ha esküt tesz, az eskü pedig arról szól, hogy a törvényt betartjuk és betartatjuk" – kezdte válaszát a mostani Orbán Viktor, aki szerint az ellenzék a törvények be nem tartására szólít, a diákok pedig építési területre mentek be a múlt szerdán. "Építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőröket megdobálni nem lehet" – fogalmazott a miniszterelnök.

"A kérdést sajnos nem sikerült megérteni, úgy látom" – vágott vissza Gelencsér, aki ezért megismételte a kérdését, hogy elítéli-e Orbán, hogy gumibottal vernek diákokat. "Tartsák be a törvényeket és a törvények keretei között fejezzék ki nemtetszésüket és tiltakozásukat" – válaszolta másodszor a kormányfő.

Vasárnap délután az erőszakos rendőri fellépés ellen tüntettek a budai Várban, a szervezői között volt a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Nőkért Egyesült és a Tanítanék.