„Klubrádió
Reggeli gyors

A Dugina-merénylet után már Moszkvában sincsenek biztonságban az oroszok

22/08/2022 13:51

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az orosz-ukrán fronton dúló háborúval egy időben, Moszkva közelében merényletet követtek el Alekszandr Dugin lánya, Darja Dugina ellen. Az ukrán elnöki főtanácsadó tagadta, hogy Ukrajnának köze lett volna a Vlagyimir Putyin orosz elnök "agyaként" is emlegetett Alekszandr Dugin lányának halálához. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a hátországban zajló terrorizmus egy minőségbeli változást jelent az orosz-ukrán háború hadviselésben.

2022. augusztus 22. Reggel gyors - részlet 2022.08.22. Gyarmati István
05:46
00:00

Az orosz-ukrán háborúban mindkét fél külföldi beszerzések révén fejleszti haderejét. Az ukránok 775 millió dolláros amerikai segélycsomagot kaptak, amiben HIMARS-rakétarendszerek és Javelin páncéltörök voltak. Ezek elsősorban az ukránok védekezését szolgálják, ugyanakkor nagy hatótávú rakétákkal a távolabbi orosz célpontokat is képesek támadni. Gyarmati példaként a Krím-félszigetet ért támadást hozta, amely esetében olyan amerikai rakétákat dobtak le, amelyeket kisebb hatótávolságukból kifolyólag nem indíthattak a legközelebb lévő amerikai támaszpontról. Ennek nyomán elindultak a spekulációk, miszerint ezeket a rakétákat az ukrán légierő Mig-29-eseire szerelték fel, ez azonban egy soha nem látott technológiai megoldás alkalmazását jelentené – mondta Gyarmati.

A biztonságpolitikai szakértő azt is mondta, hogy az orosz fél pedig az általa korábban alábecsült dróntechnológiát kezdte el beszerezni Irántól. Az iráni drónok közel sem a legmagasabb technológiát képviselik, mivel azok amerikai modellek alapján készült másolatok csupán. Viszont jelentős létszámuknak köszönhetően valószínűleg komoly kihívást fognak jelenteni az ukrán légierőnek. Gyarmati szerint ez fordulatot jelent a nemzetközi kapcsolatokban, ugyanis először fordult elő, hogy Irán szállít fegyvert Oroszországnak és nem fordítva.

A háború lényeges új fejleménye, hogy Moszkva közelében merénylet végzett egy feltételezhetően Putyinhoz közel álló ideológus lányával. A "Putyin agyaként" ismert orosz filozófus, Alekszandr Dugin lehetett a támadás célpontja, azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és külön utazott lányától, így az autóba rejtett bomba kizárólag a 29 éves  Darja Duginát ölte meg. Gyarmati István szerint az ukránok ügyesen taktikáznak, amikor nem vállalják fel, de nem is tagadják, hogy közük lenne a merénylethez. Az eset komoly minőségbeli változást hozhat a hadviselésben, ugyanis ezután már Moszkvában sem érezhetik magukat biztonság az orosz felsővezetés tagjai.

Frissítés: Az ukrán elnöki főtanácsadó, Mihajlo Podoljak tagadta, hogy Ukrajnának köze lett volna a Vlagyimir Putyin orosz elnök "agyaként" is emlegetett Alekszandr Dugin lányának halálához. "Megerősítem, hogy Ukrajnának, természetesen semmi köze nincs ezzel, mert az Oroszországgal szemben mi nem vagyunk lator állam, ahogy nem vagyunk terrorista állam sem" – mondta Podoljak az ukrán televízióban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors/interjú Gyarmati Istvánnal
2022. augusztus 22., hétfő 06:53
Riporter: Szénási Sándor