„Klubrádió
A lényeg

Az orosz külügyminisztérium nekiment a HVG-nek és a Népszavának

16/08/2022 13:05

| Szerző: Klubrádió

Hosszú bejegyzésben támadott két magyar lapot az orosz külügyminisztérium, amiért azok "diszkreditálni akarják az ukrajnai különleges katonai műveletet".

Az orosz külügyminisztérium a Népszavát és a HVG-t pécézte ki magának egy-egy nemrég megjelent cikk miatt - írta a 444.

Az orosz külügy azért ment neki a Népszavának, mert a napilap augusztus 10-én arról írt cikket, hogy az orosz hatóságok rendszerszinten üldözik a Jehova tanúi egyház tagjait. A lap "bizarr keresztényüldözésnek" nevezte, hogy lényegében naponta indulnak eljárások az egyház tagjai ellen. Az orosz külügy szerint a cikk szerzője nem foglalkozik azzal a ténnyel, hogy az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek minősítette a Jehova tanúit, ezért kerülnek börtönbe a szervezet tagjai (ezt a Népszava cikke is közölte). Hozzátették, hogy ezeknek az eljárásoknak nincs semmi köze a „különleges hadművelethez”. Ugyanakkor ezt a Népszava cikke sem állította.

A HVG-vel az az orosz külügy problémája, hogy számos, az ukrán háborúval kapcsolatos hírt vesz át a nyugati sajtóból, részben nyugati, elsősorban a brit hírszerzés információira alapozva. Ilyen hírek például, hogy az orosz erők olyan aknákat vetnek be Ukrajnában, amiket nemzetközi szerződések tiltanak, vagy hogy az orosz haderő a zaporizzsjai atomerőmű lekapcsolásával akarja tönkretenni az ukrán áramhálózatot. A külügy posztja nem próbálja tagadni ezeket a híreket, inkább azzal próbálja ezt ellenpontozni, hogy a HVG, sok más nyugati sajtótermékkel együtt nem hozta le az orosz kormány közleményeit arról, hogy az ukránok is használnak tiltott fegyvereket, és hogy az orosz erők mennyi mindent tesznek a zaporizzsjai erőmű védelméért, amit az ukránok az orosz kormány szerint bombáznak.