„Klubrádió
A lényeg

Putyin szövetségeseket keres: Észak-Koreával levelezik

15/08/2022 08:13

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte levelet írt Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek. Erről a phenjani állami média számolt be. A két ország „közös erőfeszítésekkel bővíteni fogja az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat” – idézi a Telex a Reuters beszámolóját a tévében elhangzottakról.

Putyin azt írta, a szorosabb kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálnák, és segítenék a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítését. Az észak-koreai diktátor is írt levelet Putyinnak, amelyben azt írta, hogy az orosz–észak-koreai barátság a második világháborúban kovácsolódott össze a Koreai-félszigetet megszálló Japán feletti győzelemmel. A két ország közötti „stratégiai és taktikai együttműködés, támogatás és szolidaritás” azóta új szintre lépett az ellenséges katonai erők fenyegetéseinek és provokációinak meghiúsítására tett közös erőfeszítéseikben – írta.

Észak-Korea júliusban független államként ismerte el a két, Oroszország által támogatott szakadár „népköztársaságot” Kelet-Ukrajnában, és kilátásba helyezték, hogy észak-koreai munkásokat küldenek a területekre, hogy segítsenek a terület újjáépítésében. Ukrajna ezért azonnal megszakította kapcsolatait Phenjannal, írja a Telex.