„Klubrádió
A lényeg

Leállítják a több tízmilliós napidíj fizetését Mr. Oroszországnak

15/08/2022 13:26

Írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a technológiai és ipari miniszternek Arató Gergely (DK), illetve Jámbor András (Párbeszéd), hogy milyen tanácsadásra szerződtek a Mangold Consulting GMBH-val közel 54 millió forintos napidíjért. Arató Gergely arra is választ várt volna, hogy:

  • Pontosan milyen jellegű tanácsadásra kötötték a szerződést?
  • Az írásbeli vagy szóbeli tanácsadásra vonatkozik-e?
  • Milyen témákat érint a tanácsadás?
  • A szerződés módosítása mit módosít, ha a bruttó keretösszeg nem változott?
  • A 8,2 milliárdos keretösszegből eddig mennyit fizettek ki?

Jámbor András kérdésében arra is rákérdezett Palkovics Lászlónál,

  • vállalja-e, hogy a kormány honlapján közzéteszi a szerződést és az elvégzett munka teljesítési igazolását?

A miniszter külön-külön, de mindkét képviselőnek ugyanazt válaszolta, hogy a korábban általa irányított Innovációs és Technológiai Minisztérium még tavaly év végén kötött szerződést Klaus Mangold cégével. Akkor még a 2022-es év gazdasági szempontból kedvezőnek tűnt, nem zajlott háború Ukrajnában.

Ahogy azt a kormány korábban bejelentette, a jelenlegi háborús helyzetben és a háborús infláció miatt sokkal nehezebb a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásához szükséges források biztosítása, így a szerződés teljes keretösszege sem lesz felhasználva. A 24.hu szerint ez azt jelenti, hogy "a Mr. Oroszországként emlegetett Klaus Mangold a Budapest Airport (BA) Zrt. visszavásárlását segítette volna, de a szerződésben szereplő teljes összegre az üzletember cége már nem számíthat".