„Klubrádió
A lényeg

Napi hatvanmilliót fizethetnek Palkovicsék Putyin egyik lobbistájának

26/07/2022 11:03

8,2 milliárd forint értékben keretszerződést kötött a Palkovics László-féle Innovációs és Technológiai Minisztérium "a jó orosz kapcsolatai miatt Mr. Oroszországként ismert Klaus Mangold üzletember tanácsadó cégével a 2021. december 22. és 2022. július 31. közötti időszakra" - írja Tompos Márton momentumos politikus. Ez a pénz tehát 152 munkanapjával és 8 órás munkanappal számolva 6 746 875 forintos óradíjat / 53 975 000 forintos napidíjat takar, írja a politikus.

Inspiring Hungary - Konferencia Budapesten
 
Inspiring Hungary - Konferencia Budapesten
 
Budapest, 2019. október 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány egykori Magyarországi képviselője, volt thüringiai európai ügyekért felelős miniszter (k) és Klaus Mangold, a Knorr-Bremse felügyelőbizottságának elnöke (b) az Inspiring Hungary konferencián a Pesti Vigadóban 2019. október 1-jén. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

De ki az a Mangold? Tompos szerint "az oroszok leghíresebb lobbistája", akinek 2016-ban "a magángépén érkezett Magyarországra Günther Oettinger akkori energetikáért, felelős uniós biztos, hogy Paks ügyében tárgyaljon a kormánnyal." 

  • A Hvg.hu szerint a Kremlbe bejáratos, Vlagyimir Putyin orosz elnököt közelről is ismerő Mangold  készítette elő azt a 2013-as titkos találkozót, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Szergej Kirijenko, az orosz Roszatom vezetője lényegében megállapodott arról, hogy az oroszok fogják építeni Paks 2.-t.
  • A Lázár János vezette Miniszterelnökség 2017 júliusa és 2018 májusa közötti időszakra bruttó 650 ezer euró (akkori árfolyamon 201 millió forint) értékben szerződött Mangold cégeivel.
  • Palkovics László tárcája a következő másfél évben hét, 380 millió forint összértékű tanácsadói szerződést kötött Mangold cégével.

A lap megkérdezte az új kormányban már Technológiai és Ipari Minisztérium néven működő tárcát az ügy részleteiről, hogy mennyi pénzt fizetnek ki, de a minisztérium nem válaszolt.