„Klubrádió
A lényeg

Holtan találtak egy Putyin-ellenes orosz milliárdost Washingtonban

19/08/2022 09:29

| Szerző: Klubrádió

A washingtoni rendőrök vasárnap holtan találtak rá a Vlagyimir Putyinnal is kritikus orosz üzletemberre, Dan K. Rapoportra, miután valaki arról értesítette őket, hogy egy ember le akar ugrani egy épületről. Dan Rapoport többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani. Az üzletember támogatta a legjelentősebb orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt is.

Rapoportot az épület előtti járdán találták meg, a haláleset ügyében még tart a nyomozás, de egyelőre semmi sem utal bűncselekményre – közölte a Metropolitan Police szóvivője. Az áldozat körül 2500 dollárnyi készpénzt, egy törött mobiltelefont, egy floridai jogosítványt és egyéb személyes tárgyakat találtak.

Dan Rapoport többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani. A New York Times korábban arról írt, hogy az üzletember 2010 óta támogatta Alekszej Navalnijt. A Facebook-oldalán pedig kiállt Ukrajna mellett. Ukrán származású második felesége szerint férje nem lett öngyilkos – írja a 444.

Dan Kaplun Rapoport az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Lettországban született 1970-ben. (A főváros, Riga akkor orosz többségű volt.) Szüleivel a '80-as években politikai menekültként telepedett le az Egyesült Államokban, majd az egyetem elvégzése után 1991-ben visszaköltözött Moszkvába, ahol több amerikai-orosz pénzügyi vegyesvállalat vezetésében is részt vett, ingatlanbefektetései is voltak Moszkva belvárosában. 2012-ben hagyta el Oroszországot, miután nyíltan kiállt az azóta bebörtönzött ellenzéki politikus és aktivista Alekszej Navalnij mellett. Azóta is többször bírálta élesen Putyin elnök politikáját, veszélyes embernek nevezve őt.

Az Egyesült Államokban 2016-ban azzal került be a hírekbe, hogy több millió dollárt érő washingtoni otthonát Donald Trump lányának, Ivanka Trumpnak és férjének, Jared Kushner korábbi elnöki főtanácsadónak adta el.

A Telex szerint az eset leginkább azokhoz a rejtélyes ügyekhez hasonlít, mint amikor a Gazprom egyik síközpontjának igazgatója zuhant le egy szikláról, vagy amikor egy orosz gázipari oligarcha holttestét találták meg a meggyilkolt családjával együtt egy spanyolországi üdülőhelyen.