„1%
A Huxley-kód
Galaxis kalauz

A Huxley-kód

Darwin evolúcióelméletétől a sorsörökségig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy mitől volt különleges a Huxley-család, és hogy jó sci-fit vajon csak tudós írhat-e.

Főispán úr ott sem volt – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Főispán úr ott sem volt – Selmeci János jegyzete

A 21. század Magyarországát kutató történészek azóta sem találják a pontos magyarázatot arra, hogyan lett a kormánymegbízottból hirtelen főispán, főispánból pedig milliárdos, a korszakban keletkezett iratok ugyanis igen hiányosak. Úgynevezett vagyonnyilatkozatok például egyáltalán nem maradtak fenn.

A zümmögő szemszögéből
Klubdélelőtt

A zümmögő szemszögéből

Rófusz Ferenc rajzfilmrendező mellett Dr. Besnyő László költő, András Ferenc rendező, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok és Pető Iván történész volt a Klubdélelőtt vendége.

Az alma és a fája
Café Péntek

Az alma és a fája

Előre kalandoztunk egyet a Múzeumok éjszakáján, majd még két kiállítást és egy különleges műfordítói programot mutattunk be az aktuális Café Péntekben.

Orbán Balázs: Magyarország kész kompromisszumot kötni az Eu-val
Reggeli gyors

Orbán Balázs: Magyarország kész kompromisszumot kötni az Eu-val

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta a Reutersnek: Budapest kész a kompromisszumra az EU-val annak érdekében, hogy megkapja a befagyasztott 7,2 milliárd eurós helyreállítási támogatást. Arról is beszélt, hogy az uniónak változtatnia kell az Oroszországgal szembeni taktikáján, mert az szerinte rosszul sül el Európa számára.

Reggeli gyors

"A vármegyék ötlete hagymázas múltba révedés"

A szimbolikus politizálás helyett a történelem hiteles megismertetése segítene eligazodni a jelenben – mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke a Reggeli gyors című műsorban. Ha ispánok és vármegyék gyakorolnák a hatalmat, az gyökeres átalakulásokat jelentene az államszervezetben, a Mi Hazánk által bedobott csendőrség pedig a legsötétebb történelmi időket idézi – tette hozzá.

Az új vagyonnyilatkozati rendszer fricska az uniónak
Reggeli gyors

Az új vagyonnyilatkozati rendszer fricska az uniónak

Nagypolitikai játszma áll az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetésének hátterében, a törvényalkotó szándéka úgy tűnik, hogy nehezebben lehessen ellenőrizni a magyar parlamenti képviselők anyagi gyarapodását – mondta el Martin József, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a Reggeli gyors című műsorban.

Elemző: Sokba kerül az embereknek a rezsicsökkentés
Reggeli gyors

Elemző: Sokba kerül az embereknek a rezsicsökkentés

Bizonytalan körülmények közt tárgyalja a kormány 2023-as költségvetést – véli Csíki Gergely. A Portfolio lapigazgatója a Reggeli gyorsban azt mondta, a rezsicsökkentést csak különadókkal lehet fenntartani, a várható gazdasági növekedés pedig sokban függ attól is, mennyire húzódik el az orosz-ukrán háború. Szerinte túlzóak a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos kormányzati várakozások.

Orbán azt ígérte, Ukrajna érdekeit fogja képviselni a ma kezdődő EU-csúcson
Reggeli gyors

Orbán azt ígéri, kiáll Ukrajna érdekeiért az EU-csúcson

Ma kezdődik az EU-csúcs, ahol Ukrajna európai helyzetéről lesz szó. Amerikában elképedve nézik, hogy Magyarország a Trianon előtti közigazgatás felé fordult, és ispán-rendszert tervez. Magyarország csak a saját érdekeit nézi Orbán Balázs szerint, ezért nem szavazta meg a globális minimumadót.  Szijjártó Péter a Facebook Meta videószolgáltatásán keresztül a Alkeszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a gázellátásról, és kiderült, az oroszok méltányolják, hogy Magyarország akadályozta a szankciókat. Nemzetközi lapszemle.

Csak egy vallomás a szélben – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Csak egy vallomás a szélben – Szénási Sándor jegyzete

Némely esetben teljesen világos volt, hogy azok, akiknek a hivatalos éves gyarapodása mindössze egy nádazott halászkunyhó megvásárlása volt, milliárdos korrupciós ügyekben utaznak, strómanokon keresztül szerzik be és tárolják a vagyonukat, szisztematikusan lopják le és el az államot, valamint az uniós pénzeket, a pozíciókat sápszedésre használják, egyszóval sima tolvajokként működnek; hogy központi jóváhagyással vagy anélkül, ebből a szempontból édesmindegy.

Rusvai: A hullámok nem gyengülnek, de a covid igen
Reggeli gyors

Rusvai: A hullámok nem gyengülnek, de a covid igen

Bár a korábbi két év nyarán a koronavírus „taktikusan szinte visszavonult” a déli féltekére, idén jobban velünk maradhat, igaz kevésbé veszélyes formában - mondta Rusvai Miklós virológus a Reggeli gyorsban. Szerinte a helyi oltóanyag-gyártásban lehet betegségmegelőzés jövője.

Váratlanul távozik Magyarország brüsszeli EU-nagykövete
Reggeli gyors

Váratlanul távozik Magyarország brüsszeli EU-nagykövete

Stelbaczky Tibor, Magyarország EU-nagykövetének jutott eddig a legkellemetlenebb feladat, hogy védelmébe vegye autoriter kormánya álláspontját, de távozik: elege lett "Orbán bohóckodásából"? Magyarország a Nyugat egyik leggyengébb láncszeme a Moszkva által elkövetett agresszió vonatkozásában: miféle háttéralkukat kötött Orbán Putyinnal? - kérdezik Európába. Nemzetközi lapszemle.

Mobilalkalmazásaink - Töltse le!