„Vásároljon
A hajszálnyi tudomány - a nanotechnológia
Utópia

A hajszálnyi tudomány - a nanotechnológia

Ma, a számítástechnika korában is magyarázatra szorul a nanotechnológia kifejezése. Gali Ádám, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója, úgy fogalmazott, hogy olyan tudományágról van szó, ami a fizika és a kémia közös területe. A hajszálnál ezerszer kisebb molekulákat és kristályokat ma már nem csak az okostelefonok mikrotranzisztoraiban, de az orvostudományban is, mint a Pfizer vakcinája.

Láthatás és betekintés
Útszélen

Láthatás és betekintés

Mire számíthat egy elvált apa? Egy elvált férfi beszélt küzdelméről, aki gyermeke láthatását szeretné elérni. A műsor második felében pedig arra keressük a választ, hogy milyen üzenetet közvetít az a 239 roma festmény, amelyet Szabadulás címen állítottak ki a Kőfaragó utcai galériában? Vendégünk Bogdán János Amigo.

900 év nyugalom után is kitörhet egy vulkán - Izlandon megtörtént
Ötös - Bódy Gergővel

900 év nyugalom után is kitörhet egy vulkán - Izlandon megtörtént

Vulkánkitörés törte meg az izlandi csendet. Március 19-én este a főváros: Reykjavíktól délnyugati irányban 30 kilométerre található Reykjanes félszigeten lévő Fagradalsfjall nevű hegyen. A XII. század óta a vulkán nem volt aktív. Vizy Zsolt földrajztanárral, a Földrajzanárok Egyesületének elnökével beszélgettünk a különleges természeti eseményről.

Pazarlás és nélkülözés
Szerepvállalás

Pazarlás és nélkülözés

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a felesleges pazarlás mértékét csökkentsük? Az Élelmiszerbank évente több mint 250 ezer nélkülözőhöz juttat el élelmiszeradományt. A műsor második felében arról is szó esik, hogy a hajléktalan embereket segítő dolgozók és szervezetek járvány alatt is mindent megtesznek, hogy a hajléktalan emberek körében ne következzen be tömeges egészségügyi katasztrófa a koronavírus-járvány miatt.

Bolívia, Margit-sziget, Rózsadomb
Utcafront

Bolívia, Margit-sziget, Rózsadomb

Nagyon magasról, a Bolívia ezüstvárosa mellett húzódó, 4500 méter magas hegytől indultunk, de a műsor végére, többek közt Margit-szigeti víztorony érintésével visszatértünk a tengerszintre, a Pasaréti templomhoz érkeztünk meg.

Lopakodó rém: a mitokondriális betegség
Vény nélkül

Lopakodó rém: a mitokondriális betegség

A Vény nélkül műsorában egy olyan, nehezen kezelhető betegségről volt szó, amelynek kezelése különösen problémás, mivel kezdetekben nem produkál tüneteket. Arany-Kovács Rozália, mitokondriális beteg beszélt tapasztalatairól, és arról, hogy a megfelelő táplálékkiegészítőkkel újra teljes életet élhetne. Ezeket azonban az állam nem támogatja. Dr. Molnár Viktor, klinikai genetikus szakorvos a mitokondriális betegségek természetét ismertette.

Kellemes pihenés, vagy kényelmetlen tétlenség - Kovács István és Fesztbaum Béla az Ötösben
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Kellemes pihenés, vagy kényelmetlen tétlenség

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Kovács István és Fesztbaum Béla színművészekkel beszélgetett. Kovács István beszélt életmódjáról, és arról a számára kényelmetlen helyzetről, amelyet a járvány idézett elő. Fesztbaum Béla is nehezen viseli, hogy a pandémia miatt nem állhat színpadra, de annak nagyon örül, hogy kisfiával sok időt tud tölteni.

Járványkezeléstől az alapítványokig
Hetes Stúdió

Járványkezeléstől az alapítványokig

Magyarországon sürgősen kutatást kellene indítani annak kiderítésére, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott emberek közül hányan és milyen mértékben szereznek immunitást a koronavírus-fertőzés ellen. A műsor második órájában az alapítványok működéséről beszéltünk.

„A nemzeti vagyon végérvényes és visszavonhatatlan ellopásának veszélye”
Megbeszéljük...

„A nemzeti vagyon végleges ellopásának veszélye”

Noha csak formailag nevezhetők alapítványnak a kormány által létrehozott új szervezetek, amelyek ezermilliárdos nagyságrendű értékben kezelnek állami vagyont, egy esetleges kormányváltás esetén nagyon nehéz lesz visszafordítani ezt a folyamatot – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Csak kétharmaddal lehet hozzányúlni az alapítványi szabályozáshoz, de addig is, ha politikai célok mentén elkótyavetyélik a rájuk bízott vagyont, az ügyletek törvényesek lesznek. Ez „a nemzeti vagyon végérvényes és visszavonhatatlan ellopásának lehetőségét” is magában hordozza – fogalmazott.

Családorvos: Jobb, ha a beteges gyerekek egy ideig otthon maradnak
Esti gyors

Családorvos: Jobb, ha a beteges gyerekek egy ideig otthon maradnak

Nyitnak az óvodák, iskolák; Bense Tamás családorvos szerint ha egy krónikus beteg, vagy betegesebb gyerek pár hetet még otthon tud maradni, akkor sokkal kisebb lesz a fertőződés veszélye. Elmondta: a koronavírus brit mutánsának elterjedésével egyre több gyereknél tapasztalják a felnőttekre is jellemző tüneteket, a csecsemőktől a 14-16 évesekig. Sőt, szerencsére kevés esetben, de megjelenik a poszt-covid-szindróma és a sokszervi gyulladás is.

Csobánka Zsuzsa: A hiányzó test
Belső közlés

Csobánka Zsuzsa: A hiányzó test

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Csobánka Zsuzsa A hiányzó test című regényének részletét hallgathatják meg a szerző előadásában.

Esti gyors

"Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik."

Elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után hajnalban érte a halál. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. 

Klubdélelőtt

"Örülök, hogy felhívtál"

A Klubdélelőttben a 85 éves korában távozott Törőcsik Maritól búcsúztunk egy korábbi beszélgetésünket újrajátszva, de itt volt Mező Misi, Csákvári Gyula, Stekovics Gáspár, Bercsényi Péter és Bánki Dávid is.