„Klubrádió
Publicisztika
Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Szentelmény – Józsa Márta jegyzete

21/01/2024 11:51

| Szerző: Józsa Márta

A lakásszenteléskor a pap az ajtófélfára szokta írni az évszámot és három betűt, CMB-t, melynek jelentése: Christus Mensionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot. Kevésbé latinos műveltségű hívek számára létezik másik megfejtés is, a GMB, azaz Gáspár-Menyhért-Boldizsár.

2024. január 21. Útszélen-részlet (2024.01.18. Józsa Márta jegyzete)
04:56
00:00
A házi szentelések időszakát éljük. Valójában hatodika, Vízkereszt az a nap, amikor az egyház, mármint a római katolikus, vizet szentel. Azért hangsúlyozom, hogy a római katolikus, mert ezen kívül még több mint harminc egyház és felekezet van bejegyezve pillanatnyilag Magyarországon, plusz ugye Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége, a hatalom, és személyesen a kormányfő kedvenc üldözendője, afféle állandó préda, amelyre egy átmulatott éjszaka után igazán érdemes még egyet odacsapni. Visszatérve a Vízkereszt körüli szentelésekre, nyilván ez szezonális műfaj, nem korlátozódhat egyetlen napra, nincs az a fürge atya, aki végig tudná járni egy nap alatt a hívek otthonát. Azt írja valamelyik katolikus ismeretterjesztő lap, hogy a ház- vagy lakásszentelés a szentelmények közül a „könyörgő áldások” egyike.

A szentelmény szónak külön megörültem, életemben nem használtam, gyaníthatóan nem is olvastam még, nyilván a szentel szóból a -mány, -mény képzővel alkották cizellált teológusok. Ahogy a nyelvújítók tették ezt anno a talál szóból alkotott találmánnyal, vagy mondjuk az alkotból származtatott alkotmánnyal. Mely ugye szinonimaként jelenthet valami összevissza tákolt építményt is. Hogy illusztrációképpen hozzak egy irodalmi mondatot, így ír a házáról a kiváló palóc író, Hrizsnyai Zoltán: „Egyetlen téglaalkotmány se áll meg a levegőben, még akkor se, ha a legfényesebb szellők szárította bontott téglából épült is, és hát a Duna mellékének ez a terasza, ugye, valóban alaposan le van már betonozva.”

Szóval egy hevenyészett alkotmány jelenthet egy rozoga házat vagy éppen egy alaptörvényt is, lehet árnyaltan is fogalmazni. Fogalmam sincs, hogy az egykor Schmitt Pál által aláírt Nemzeti Alaptörvényt megáldotta-e valamelyik egyház a sok közül, de hevenyészett hajlékunkat bármikor megáldattathatjuk, feltéve, gondolom, ha befizettük rendesen az egyházi adót.

A szolgáltatás a következő: a ház- vagy lakásszentelésnél a pap a megfelelő imádságok kíséretében szenteltvízzel hinti meg lakásunkat, és kéri az Úr oltalmát a lakásra illetve az abban lakókra. A lakásszenteléskor a pap az ajtófélfára szokta írni az évszámot és három betűt, CMB-t, melynek jelentése: Christus Mensionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot. Kevésbé latinos műveltségű hívek számára létezik másik megfejtés is, a GMB, azaz Gáspár-Menyhért-Boldizsár, az egyháznak van erre is magyarázata, ez esetben az az üzenet, hogy ezzel azt kérjük, hogy a három Szent Király közbenjárására áldja meg Krisztus az adott hajlékot. Minden házat (lakást, munkahelyet, rendszeres emberi tartózkodásra szánt helyet) célszerű és ésszerű évente újra szentelni. Arra is felhívja a lap a figyelmünket, hogy van lehetőség arra, hogy ha valami sátáni támadást érzünk, akkor családi körben elvégezzük, vagy megújítjuk a lakás felszentelését.

Természetesen magányosan élő ember is megáldhatja a hajlékát. Így vélhetően azok a cseles, szexuális mássággal élő hívek is élhetnek egy kis kegyes hazugság árán a szentelménnyel, akiket nem dobnak fel a szomszédok a papnál, hogy hát velük bizony valami nem stimmel. Ferenc pápa amúgy nemrég úgy határozott, hogy az LMBTQ-párokat is megáldhatják a katolikus papok. Azonban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy gondolja, kerülni kell, hogy a pusztán párkapcsolatban, egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban együtt élő párok számára közös áldást adjanak. Mindez nem a házi áldásra vonatkozik persze, csupán csak arra, hogy a magyar klérus szerint (az igazság kedvéért megjegyzem: nem csak a magyar) az amúgy is rengeteg előítéletet, kirekesztést elszenvedő, de mégis a hívőknek juttatható lelki vigasz után vágyakozó embertársaink főjenek csak a saját levükben, pápa ide vagy oda.

Van viszont egy jó hír is végül. Bese Gergő atya idén megszentelte a Megafon irodáját. Nem az első ilyen megrendelése, korábban Orbán Viktor a Karmelitában elterülő dolgozószobáját, valamint a Pesti Srácok szerkesztőségét is megáldotta. Utóbbi nemrég azzal került be a hírekbe, hogy egyik szerzője, Trombitás Kristóf egy véleménycikkben amellett érvelt, hogy a melegek is fogadhassanak örökbe gyereket, mert minden szerető család jobb, mint egy rideg intézet, no ezt azonnal levetették, állítólag a felhördülések miatt, de minden bizonnyal a szeretet jegyében. Úgyhogy e szócsöveknek osztogatott áldás nyomán most már várható, hogy a karaktergyilkolásban élen járó propagandisták az atyával való szelfi közzététele után magukba szállnak, kitörlik a szájukból a bayeri magasságú szentségeléseket, kedvesen, szeretetteljesen közvetítik az igét. Oly szelíden, pávatáncolósan, ahogy azt az igemondójuk éppen meghirdeti.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsor 2024. január 18-i adásában hangzott el.