„Klubrádió
A lényeg

Pénzért rendelhető olyan pápai áldás, amellyel Semjén Zsolt büszkélkedett

9/08/2022 19:51

| Szerző: Klubrádió

Kedves meglepetés – ezt írta ki a Facebookra kedden Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes a posztban egy képeslapot is mutatott, amiből az volt kiolvasható, hogy a KDNP-s politikus Ferenc pápa áldásában részesült. Azonban, mint a Magyar Hang észrevette, ez az áldás valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért, plusz postaköltség.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke keddi Facebook-posztjában büszkélkedett azzal, hogy hatvanadik születésnapja alkalmából apostoli áldásban részesítette Ferenc pápa. Az oklevélről feltöltött képhez csak annyit írt, hogy „Kedves meglepetés”.

Bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápa volt ilyen figyelmes, de könnyen bárki így értelmezheti a posztot. Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért, plusz postaköltség – vette észre a Magyar Hang. Hozzátették: egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap vagy házassági évforduló. Utóbbi eseményre a lap egyik munkatársa is rendelt ilyet néhány hónappal ezelőtt, a szállítással együtt 13 ezer forintot fizetett érte – jegyezték meg.

A honlapon látható, hogy a Ferenc pápát ábrázoló portré és a mintázat is teljesen megegyezik a Semjén Zsolt által kapottal – írták.

Ezt azzal egészítették ki, hogy felidézték: a Magyar Kurír 2019-es cikkében megírta, a pápai áldást az Apostoli Alamizsnahivatal (Elemosineria Apostolica) állítja ki, a Szentszéknek az a hivatala, amely a pápa nevében a szegényeket segítő szeretetet gyakorolja. Az áldással kapcsolatban felmerülő költségek kizárólag az oklevél elkészítésének és postázásának a költségét tartalmazzák, valamint azt a hozzájárulást, amely a pápa karitatív tevékenységének támogatását segíti – tették hozzá, hangsúlyozva, hogy magyar nyelven is kérhető az áldás.

(forrás: Magyar Hang, kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)