„Klubrádió
Publicisztika
Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Palackposta – Józsa Márta jegyzete

7/01/2024 09:30

| Szerző: Józsa Márta

Lassú munkához idő kell, folyik a tesztelés, az informatikai beállítás, a próbaüzemmód. Így aztán kaptak a boltok újabb fél év haladékot, addig is lehet gyűjtögetni az újabb káoszt.

2024. január 04. Útszélen (2024. január 04., csütörtök 15:00)
45:48
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Egy budai üzletben portugál nyelvű és euróban számolt nyugtát adott ki egy frissen kihelyezett palackvisszaváltó automata. Ebben a jeles 2024-es évben, amikorra isten tudja hány év után az volt a jóslat, hogy ebben a már eddig is csaknem megvalósult földi paradicsomban – mely tán valóban csak az egykori Szovjetunióhoz hasonlítható, mint a ígéretek földje – vissza lehet vinni a csomagolóanyagokat, és az azért kifizetett pénzt vissza is adják. Szóval mint egy kulturált országban, tetszik tudni. Kevesebb szemét, több újrahasznosítás, effélék.

Bemutatták a MOHU palackok visszaváltására szolgáló automa
 
Ezt a képet a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackvisszaváltó automatáinak sajtóbemutatóján készítette az MTI fotósa, Hegedüs Róbert
 

Bár ilyesmivel is vissza lehet élni, a hetvenes években Romániában volt egy bűnügy csalás tárgyában. Akkoriban ott vastag falú üvegpalackban hordták a tejet, az üveg meglehetősen magas betéti díjas volt. Leleményes bukaresti fiatalok csöngettek be tízemeletes lakótömbökbe – nyilván egyszerűbb volt ajtóról ajtóig járni, mint végigkutyagolni a kertvárosokat – azzal, hogy hogy ők ivóvízmintát gyűjtenek a közegészségügyi hivatal megbízásából, csak sajnos nincs náluk üveg. És kérnek szépen egy tejesüvegnyi mintát a csapvízből, sajnos csak azt tudják elfogadni, a hivatal nem tudja elemezni másfajta kiszerelésben, ez van, ők kérnek elnézést. De mégsem szeretnék, ha kedves lakót megbüntetnék a hatóságok a minta beszolgáltatásának megtagadása miatt, tényleg csak a jószándék vezérelte őket. Így tettek szert szorgos munkával tízezerszám üvegekre, a vizet kiöntötték, a visszaváltásból állítólag egy ház árát keresték meg. 

No, mindez nem történhet meg itt nálunk, immár az Unióban, ahol sajnos nem mindenben sikerül egyelőre megvédeni a szuverenitásunkat Brüsszeltől, példa rá, hogy előbb vagy utóbb itt meg kell teremteni az újrahasznosítás feltételeit. Na jó, azért igyekszünk húzni az időt, többen is felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy hát ne gyűjtse senki az üres üvegeket egyelőre, biztos nem lesz visszaváltások árából egyelőre nemcsak sarokház, de még egy jó sörözés sem, lassú munkához idő kell, folyik a tesztelés, az informatikai beállítás, a próbaüzemmód. Így aztán kaptak a boltok újabb fél év haladékot, addig is lehet gyűjtögetni az újabb káoszt, lesznek olyan csomagolások, amelyek visszaválthatók és olyanok amelyek nem, a sikeres kezdet után majd akadhatnak olyanok, amelyek lengyel vagy svéd vagy román cetliket adnak ki, és vakargathatják a fejüket a multik, hogy hogyan adják vissza zlotyiban, koronában vagy lejben a sörösdoboz betétdíját. 

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsorunk 2023. január 4-ei adásában hangzott el.