„Köszönjük,
A lényeg

Elindult az üvegvisszaváltás, de még ne strapálják az automatákat

3/01/2024 15:58

| Szerző: Klubrádió

Január 1-jétől elindult az egyszerhasználatos italos palackok visszaváltása. A fém-, a műanyag és az üvegpalack is visszaváltható, de sértetlennek és üresnek kell lennie. Az automatákba ugyanakkor csak az új rendszer szerint címkézett, feliratozott csomagolásokat lehet bedobni. Régi csomagolással próbálkozni fölösleges, és károsíthatja is az automatát.

A csomagolásvisszaváltó automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló, más palack, doboz nem. A visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, amely nem felel meg a követelményeknek, a beüzemelést követően is károkat okozhat – figyelmeztet közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

 
Az egyutas és a többutas italcsomagolás jelölése, forrás: MOHU
 

 

A szervezet azért látta szükségét figyelmeztető közleményt kiadni, mert miután hivatalosan január 1-jével elindult csomagolásvisszaváltási rendszer, sokan megpróbáltak üvegeket, dobozokat bedobni az automatákba. Több híradás is megjelent arról, például a Qubiton, hogy az eszközök nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig esetenként nem használható utalványokat adnak ki.

A bedobott csomagolások azonban szinte biztos, hogy még nem az új rendszer előírásai szerint készültek. Az új előírások csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, amelyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon. Az ilyen csomagolású italok 2024. első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain, az év első napjaiban ez nem volt várható.

A gyártók részéről az átállás az új címkézésre, feliratozásra egy időigényes folyamat, ezért is alakított ki a jogalkotó egy június végéig tartó türelmi időszakot az átállásra.