„Köszönjük,
Publicisztika
Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete

17/06/2024 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az a csúnya pesti pletyka már korábban szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, cserébe futni hagyják. Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz, ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött.

2024. június 17. Esti gyors - részlet l Dési János jegyzete (2024.06.17.)
04:22
00:00

Rendes amerikai krimiben mindennapos, hogy egy derék és becsületes nyomozó már majdnem leleplezi valamely hatalmasság törvénytelenségeit, de akkor korrupt főnökei leállítják a vizsgálódást, kirúgják a derék detektívet, akit csak egy szőke, dekoratív hölgy és némi bourbon vigasztal meg. Később persze, amikor felerősödik a zene, fordulat következik be, a nyomozó újra nyomozhat és a stáblista előtt még láthatjuk, hogy a bűnöst bilincsben viszik el, és a korrupt vezetők is megkapják, amit megérdemelnek addigra, mire nekünk elfogy a popcorn és a kóla.

A minap egy adónyomozó a Partizánban azt mondta, hogy ő már majdnem mindent kiderített Gattyán György 19 milliárdos adóügyében – de aztán az adóhatóság új vezetői finoman szólva sem szorgalmazták, hogy folytassa a kutatómunkát, annyira nem, hogy végül is elutálták a testületből. Állítólag három befolyásos, a kormányhoz közelálló ember járta ki, hogy hagyják futni, az online pornóoldal üzemeltetéséből meggazdagodott vállalkozót.

A dolog ott kezd érdekesebb lenni, hogy Gattyán, aki addig a nyilvánosság számára nem nagyon árulta el, hogy különösebben érdeklődne a közügyek iránt, egyszer csak pártot gründolt és elindult az országgyűlési választásokon, majd most a legutóbbi önkormányzati/európai parlamenti szavazáson is. Igaz, hogy ímmel-ámmal. És ahhoz képest, hogy az online szexiparba mennyire kreatív, kezdeményező és hatékony szereplőként kapcsolódott be – pedig ott aztán igazán komoly versenytársak teremnek –, mintha lealibizte volna a dolgot. De akkor is. A csúnya pesti pletyka már akkor szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, ezzel is ossza meg az esetleges ellenzéki szavazókat, erősítve a Fideszt. Cserébe futni hagyják.

Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött, hogy elkenték neki ezt az ügyet, miközben hát valójában olyan ártatlan, hogy csak na. Szóvivője szerint ráadásul számtalan fórumon, még nemzetközi szinten is elismerték, hogy mindent rendben csinált, az Európai Bíróság például 2015-ben kimondta, hogy a magyar hatóság nem minősíthette volna visszaélésnek Gattyánék lépését – hogy külföldre szervezte ki az adófizetést – azok alapján az adatok alapján, amelyek az adóhivatal rendelkezésére álltak. Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló - azt inkább az általa üzemeltetett oldalakon tessék keresni. A NAV szerint tehát ők mindent megtettek az eljárás sikeréért, de minden jogi fórumon elbuktak. Arról nem esik szó közleményükben, hogy valóban ellehetetlenítették volna a nyomozást vagy sem – azaz ebben a megszólalásukban végül is nem cáfolják (igaz, nem erősítik meg), hogy az ügyet legjobban ismerő nyomozókat leváltották volna. De ha tényleg leváltották, akkor az részben magyarázat arra, miért nem sikerült rábizonyítani az adócsalást.

A 2017-es hírekből kihámozható, hogy a NAV ugyan átadta vádemelésre az anyagát az ügyészségnek, az azonban nem emelt vádat, mert „a bűncselekmény elkövetése nem volt kétséget kizáróan megállapítható”. Ez persze csak egy aprópénzes 20 millió forintos ügyecske volt, de később az egész sokmilliárdos történet ide jutott. Az ügyészség pedig hozott anyagból dolgozik.

Tanulság nincs. Aki elhiszi, hogy politikai okokból belenyúlnak a Schadl-Völner lassan feledésbe menő ügybe, az most sem fog ebben kételkedni. Aki szerint jogilag-erkölcsileg minden rendben volt – és miért ne lehetne így egy jogállamban – az boldogan nézheti tovább a Gattyán-féle szexoldalakat azzal: itt van csak látnivaló.

Dési János jegyzete a Klubrádió Esti gyors című műsorában hangzott el 2024. június 17-én. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd