„Köszönjük,
A lényeg

Egy volt pénzügyi nyomozó szerint a legmagasabb körökből tussolták el Gattyán adócsalási ügyét, a NAV visszautasítja a vádat

17/06/2024 14:51

| Szerző: Klubrádió

Egy korábban az ügyön dolgozó pénzügyi nyomozó szerint a magyar politika legmagasabb szintjéről sikálták el 2021-ben Gattyán György milliárdos vállalkozó rendkívül nagy értékű, 19,4 milliárd forintos adócsalási ügyét. A NAV szerint ők mindent megtettek a Gattyán-ügyben, és visszautasítják a vádakat.

Tiszolczi Lajos pénzügyi nyomozó – aki hosszú évekig dolgozott a NAV-nál, illetve annak jogelődjénél – a Partizánnak a többi között a szexkamera-bizniszen nagyon sokat kereső Gattyán György és birodalma elleni NAV-nyomozásról beszélt, amelynek értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. Az ügy színlelt szerződésről és súlyos adóelkerülésről szólt.

Tiszolczi azt mondta: bár több éves nyomozás zajlott a NAV-nál Gattyán ügyében, ezt mégis megszüntették, ennek oka pedig az volt szerinte, hogy a legmagasabb körökből tűntek fel emberek, akik végül eltussolták a Gattyán ügyet.

A volt pénzügyi nyomozó részletezte: három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy, akik közül kettő széles körben ismert, közbenjárt a Gattyán-ügy megszüntetéséért. Tiszolczi hangsúlyozta: amennyiben ezek a személyek nem folynak bele az ügybe, a NAV folytatta volna a nyomozást a Gattyán-ügyben, és nem zárja le a vádemelés előtt. Ám miután ennek a három személynek a nevét megosztotta Tiszolczi a feletteseivel, a nyomozót leszedték az ügyről, és apró-cseprő feladatokat adtak neki, ahogy ő fogalmazott, parkolópályára tették.

A NAV reagált az ügyre, ezt a közleményt juttatták el több portálnak:

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárásaiban mindenkor a hatályos jogszabályok szerint jár el. Minden ettől eltérő állítást a leghatározottabban visszautasít. A Partizán Youtube-csatornáján ma megjelent videóban idézett ügyben a NAV minden jogi eszközt kihasznált, azonban a hazai és nemzetközi jogi fórumokon az alperesnek kedvező döntés született.”

Hozzátették, hogy „minden olyan állítással szemben, amely alkalmas a NAV-ba vetett közbizalom megingatására, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket.”

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)