„Támogassa
Publicisztika
Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Brancs – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Az, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs lenne, első pillantásra azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert ketten állították elő, ami azért hazugság, mert Orbánt semmilyen nyomás nem kényszerítette egy autokrácia kiépítésére, viszont az nem hazugság, hogy Gyurcsány kormányzása gyakorlatilag minden féket eltakarított Orbán útjából.

Arató András: Mint cseppben a gumicsont

1/04/2023 11:40

| Szerző: Arató András

A közélet egy újabb szelete tagozódott be a pártirányításba, a popkultúra struktúrája is elnyerte méltó és rendszerkonform büntetését. Nem bonyolult a képlet, intézményi keretbe rendeződött, ami által hatékonyabbá válik az, ami eddig is működött. Eztán egy a Párthoz hű emberekből álló grémium szab irányt a honi könnyűzenei életnek. Magyar égre magyar csillagot!

Azt írja Vásárhelyi Mária, nem itt, a Szabadság Klubban, hanem másutt, hogy el kellene engedni ezt a Petőfi Zenei Tanácsot, mert van annál nagyobb problémánk.

Igaza van, de mégsem.

Semmi különös nem történt most, csupán a közélet egy újabb szelete tagozódott be a pártirányításba, a popkultúra struktúrája is elnyerte méltó és rendszerkonform büntetését. Nem bonyolult a képlet, intézményi keretbe rendeződött, ami által hatékonyabbá válik az, ami eddig is működött. Eztán egy a Párthoz hű emberekből álló grémium szab irányt a honi könnyűzenei életnek. Magyar égre magyar csillagot! (Bëlga). Nem kellenek hozzá durva eszközök, elegendő csupán a fellépési lehetőségek és a pénzfolyamok mederben tartása. A finanszírozás számára két fő eszköz áll rendelkezésre: a közvetlen közpénzalapú dotáció és a reklámpiac manipulálása. Utóbbi sem túl bonyolult. Miután a sanzonbizottság segítségével kialakul például az álközrádiók "tánczenei" kínálata, az állami reklámszerződések tovább burjánzanak, onnantól kezdve a kegyelt zeneszámok szerzőinek és előadóinak jövedelme sínen van. Ha hallgatják őket, ha nem. Tegyük hozzá, nem lehetetlen, hogy akik e zenei cenzúrabizottságban feladatot vállaltak, azok között van tisztességes, jó szándékú, ámde naiv vagy ostoba idős férfiember. A kirakat végett.

Ha nem is modellértékű, de legalábbis modellkövető az ügy.

Hasonló történt a színházak, a média, az egészségügy, iskolák, közbeszerzések, vasútépítés, egyetemek, trafikok, média, benzinkutak és minden mások esetében.

Ez a PZT valóban érdektelen a maga műveletlenségét, korlátoltságát, párthűségét és vezérimádatát sokszorosan bizonyított bábvezetőjével együtt.

Ámde.

New York közbiztonsága a később más szolgálatba eltévedt Rudy Giuliani polgármestersége idején ugrásszerűen javult, miután bevezették a Law-and-Order politikát, vagyis elfogták a piti bűnözőket, akiknek a vallomásai elvezettek a nagyobb halakhoz.

A kormánypárt nem azzal győzi meg a lakosság jelentős részét akár a legordenárébb hazugságokról is, hogy nap mint nap újabb ötletekkel áll elő, hanem tartósan ugyanazokat ragozza.

A közbeszerzések tízmilliárdjai összegüket és konstrukciójukat tekintve is bonyolult ügyek, akárcsak a gazdasági társaságok tulajdonosi struktúrája – nem könnyű ezeket megérteni. (Hát még megemészteni…!)

Pop-, rock-, beatzenét, nevezzük bárhogy, viszont (szinte) mindenki fogyaszt, ha erre is ráteszi a kezét a hatalom, az (szinte) mindenkit érdekel. Fontos, mi kerül ki és be a NAT-ba, de közfelháborodást az kelt, ha nincs kréta vagy fűtés az iskolában.

És hát a nevetségesség. Van ez a kirendelt komisszár, a PIM főigazgatója, minél többet piszkálják, annál több ostobaságot beszél. Egy diktatúra eljövendő bukásának előjele, amikor nevetségessé válik. Ami ebben segít, azt érdemes napirenden tartani.