„Vásároljon

Kulturális magazinműsorunk Warholik Zoltánnal és vendégeivel.

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Egy őrszem az SZFE ereszén: Pogány Judit
Ötös – Kultúrcsütörtök

Egy őrszem az SZFE ereszén: Pogány Judit

2020. szeptember 13. 10:23

Idén 55 éve van a színi pályán, jóllehet nem szerzett egyetemi diplomát. Mégis fontosnak tartotta, hogy múlt héten ő is őrszemként demonstráljon a Színház- és Filmművészeti Egyetem ereszén. Rendíthetetlen igazságérzetről, börtönbéli vendégjátékokról és otthoni, négygenerációs süncsaládról is egyaránt beszélgettünk a Kossuth-díjas Pogány Judittal, éppen 76. születésnapján. Mellette Mr. Cselló, azaz Kalmus Felicián is az Ötös vendége volt.

Tiszta hangok
Ötös – Kultúrcsütörtök

Tiszta hangok

2020. június 20. 14:02

Akusztikai délelőttöt tartottunk az e heti, csütörtöki Ötösben. Az egyik legszebben beszélő magyar színészünkkel, Rajkai Zoltánnal kezdtük a kétórás műsort. Majd a legtestesebben zengő hangszer, az orgona hazai nagymesterét, Fassang Lászlót hívtuk stúdiónkba, akihez vendég is érkezett: Szokolay Dongó Balázs népzenész. Ő erdélyi furulyával is lekísérte a délelőtti csevegést.

Sikerek és kihívások - színpadon és uszodában
Ötös – Kultúrcsütörtök

Sikerek és kihívások - színpadon és uszodában

2020. június 13. 17:20

Két igazán sugárzó személyiség volt a csütörtöki Ötös vendége. Bár a rádió nem közvetíti a tekinteteket, de hangjuk, kisugárzásuk és történeteik sokaknak adhattak biztatást. Például abban, miként kell jó időben váltani, hogy mindig új impulzusok érjék a művészt, 50 évnyi színpadi pályafutás alatt! Vagy éppen végtaghiányosan mekkora a megtett út a világbajnoki dobogó csúcsáig, motivációt adva az egészségeseknek is. Csütörtökön Bencze Ilona színésznő és Illés Fanni Európa- és világbajnok paraúszó voltak vendégeink.

Naplók a vérzivatarból
Ötös – Kultúrcsütörtök

Naplók a vérzivatarból

2020. június 12. 18:28

Hétrészes hangjáték-sorozatot indítunk szombat délután 2 órától a Klubrádióban, „Naplók a vérzivatarból” címmel. Három napló olvad egybe, s egészítik ki egymást. 1944-48 között íródott naplórészleteket hallunk: Márai Sándor visszaemlékezéseit, továbbá egy 19 éves kassai főiskolás lány "frontélményeit”, majd hadifogságát végigdokumentáló fiatalember élettörténetét. A később egymásra találó, majd egy párt alkotó Gaál Klára és Schwirián György unokája, Szederkényi Olga írta a forgatókönyvet e naplókból. Vele, s a dramaturg-rendezővel, Surányi Andrással beszélgettünk a csütörtöki Ötösben.

Két csodás „hangbirtokos”
Ötös – Kultúrcsütörtök

Két csodás „hangbirtokos”

2020. június 07. 10:18

Két olyan művésznő is vendége volt a csütörtöki Ötösnek, akiket nemcsak tehetségük és sokoldalúságuk okán, de hangjuk alapján is azonnal felismerhetünk. Béres Ilonát születésnapján köszöntöttük, Harcsa Veronika jazzénekesnőt pedig 15 éves énekesi pályafutása alkalmából hívtuk telefonon, csütörtök délelőtt.

Magyar sztárdívák a nagyvilágban
Ötös – Kultúrcsütörtök

Magyar sztárdívák a nagyvilágban

2020. április 16. 16:31

A csütörtöki Ötös első órájában nemzetközi filmkarriert építő színésznőket kapcsoltunk. A szlovákiai Fülekről Kerekes Vicával beszélgettünk, aki hosszú évek kihagyása után, egyszerre két színházi premierre is készült, egészen a koronavírus berobbanásáig. Connecticut-ben pedig Bordán Lili még így – otthoni karanténban is - filmforgatókönyvein dolgozik, s közben már hangolódik az anyaságra is, első gyermekét várja. A második órában Szulák Andreával beszélgettünk több lábon állásról és arról, hogyan őrizheti meg egy művész az önazonosságát.

Vizek, rózsák és égtájak szerelmesei
Ötös – Kultúrcsütörtök

Vizek, rózsák és égtájak szerelmesei

2020. április 02. 16:25

Volt már Kanadában favágó, Indiában hídépítő, Amerikában jógaoktató, de alapvetően magyar színésznő: Peremartoni Krisztina, a tornacipős, hippi világpolgár. Az 52 országot bejárt művésznővel kezdtük a csütörtöki Ötös adását. Majd a friss Kossuth-díjas Kolonits Klára operaénekesnőt hívtuk telefonon. A rózsák iránt rajongó koloratúrszoprán eleinte karmester szeretett volna lenni, kezdetben pedig elutasító volt viszonya az operával. A pályáját akadályoztató asztmáról is kérdeztük, ami 6 év küzdelmet jelentett, de ebből is tudott építkezni. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval pedig sportolói leállásokról, szinten tartásokról, újrakezdésekről és a lelki rugalmasságról beszélgetünk.

Szenvedélyes művészek: Vándor Éva tetoválásokat, Berkes Kálmán hét feleséget gyűjtött
Ötös – Kultúrcsütörtök

Szenvedélyes művészek

2020. március 26. 15:30

1962 óta ünnepeljük minden év március 27-én a Színházi Világnapot. Idén sajnos erre nem lesz a megszokott formában lehetőségünk, hiszen a színházak a járvány miatt bizonytalan időre bezártak. Mi azonban mégis megemlékeztünk erről a napról a csütörtöki Ötösben, ebben pedig Vándor Éva volt segítségünkre. Ezután Berkes Kálmán klarinétművész-karmesterrel beszélgettünk zenéről, váratlan karmesteri beugrásról, Kocsis Zoltánnal kötött mély és tartós barátságáról, 7 feleségről és Japánról. Adásunk második órájában egy korábbi, Gerendás Péterrel készült interjút ismételtünk.

Hogyan lehet ketten írni egy mondatot?
Ötös – Kultúrcsütörtök

Hogyan lehet ketten írni egy mondatot?

2020. március 20. 08:49

"Egyedül nem megy" – hangzik el a héten oly gyakran a Klubrádióban, adománygyűjtő akciónk kapcsán. Ugyanezt a klasszikus idézetet elmondhatják a csütörtöki Ötös vendégei is. Vendégünk volt telefonon: Gryllus Dániel, aki éppen 50 éve muzsikál "Kalákában" és négy napja már kétszeres Kossuth-díjas. Tóth Judit és Cs. Németh Lajos 59 éve elválaszthatatlanok - színpadon és magánéletben egyaránt, ráadásul mindketten az elmúlt hetekben ünnepelték 80. születésnapjukat. A leghosszabb ideje együtt élő magyar színészházaspárt is telefonon köszöntöttük. Majd Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba volt velünk a műsor második órájában, akik minden könyvüket, drámájukat és színpadi műveiket is közösen jegyeznek. Hogyan működik páratlan munkaszövetségük? Ezt is megtudhattuk az Ötösben.