„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Ne bánts! – Velekei László: „Féltjük őket a parkban, a szórakozóhelyen, a metrón, de közben a legtöbb erőszak családon belül történik.”

2/07/2022 10:09

| Szerző: Klubrádió

A Kultúrcsütörtök és Warholik Zoltán vendége Velekei László koreográfus, a Győri Balett igazgatója volt. A műsorvezetővel a Ne bánts című darabról beszélgetettek, ami sajnos, mindig nagyon aktuális, hiszen a családon belüli erőszak témakörét mutatja be. Arra keresték a választ, vajon a nehézségeken és a brutalitáson a tánc könnyebben átsegíti-e a nézőket.

2022. június 23. Ötös – Kultúrcsütörtök-részlet / Interjú, Velekei László (2022.06.23)
41:37
00:00

"Átsegíteni nem biztos, hogy átsegít, nem ez volt a célunk. Maga az előadás sem kínál megoldást, feloldást. Sajnos, a téma folyamatosan körbe vesz minket" – mondja Velekei László. A koreográfus nem tagadja, szereti a dráma oldaláról megközelíteni a történeteket, de ez az előadás nem konkrét választás volt. 8 éve kapott egy felkérést rá, de a librettót elolvasva tudta, ez nem az ő világa, túl sok benne a durva cselekmény. Nem volt elsődleges, hogy az erőszakot túl nyersen bemutassa, úgy képzelte, finoman árnyalva épp ugyanoda el lehet jutni. Pont ezt a sejtetést véli a darab egyik erősségének: csak elindít a nézőben egy folyamatot, a többit a közönségre bízza.

Nem egyeztek meg az elképzeléseik a befektetővel, így magukra maradtak. Azonban addigra az egész társulatnak fontos lett a darab. Védett házakban ismerkedtek bántalmazott anyákkal és gyerekekkel, akik a pszichiáterekkel és rendőrökkel együtt rengeteg történetet meséltek el. "Eljött a pillanat, amikor egyszerűen nem tudtuk már befogadni azt a sok szörnyűséget. Úgy tudom, hogy a gyermekeket ért bántalmazás több mit 90 százalékát családon belül követik el. Féltjük őket a parkban, a szórakozóhelyen, a metrón, de közben a legtöbb erőszak családon belül történik" - tette hozzá.

A pár nap alatt elkészült darab a Győri Balett életének a része lett, pedig kaptak hideget-meleget. Sokan úgy vélik, a színpadon nincsen helye ennek a témának, azonban az alkotók számára a legfontosabb visszajelzés és a művészetük visszaigazolása a közönségtől kapott reakciók. Az egyik zártkörű főpróba után 380 meghívott fiatalból harmincketten kértek rajzban segítséget. Velekei szerint ezek a segélykiáltások mindenkit letaglóznak. Az áldozatok száma sajnos továbbra is stagnál; a statisztika alapján mindig van a nézők között 4-5 olyan ember, aki áldozat. Az előadások után bántalmazottak és bántalmazók egyaránt üzenhetnek és kérhetnek segítséget is. Az igazgató a mai napig úgy érzi, hogy minden előadás alatt a társulat is kicsit áldozattá válik: "Ahogy egyre jobban foglalkozom ezzel a témával látom, látom, olyan harc, amit nem szabad feladnunk".

Ötös - Kultúrcsütörtök/Interjú Velekei Lászlóval
2022 június 23., csütörtök 10.05
riporter: Warholik Zoltán