„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Nincs jogos pofon – nagyon sok családi tragédia elkerülhető lenne

9/06/2022 13:50

| Szerző: Klubrádió

Ha egy apa olyan aljas és gonosz tettet követ el saját gyerekei ellen, mint az aszódi kettős gyerekgyilkosság elkövetője, nincsenek igazán szavak. Pedig pont most kellene hangot adni a bántalmazottak védelmének, hogy a jövőben az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek. Mérő Vera műsorvezető vendége a Reggeli gyorsban Boglacsik Tímea, a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem természetének szakértője volt, aki tizenhat évig dolgozott az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) munkatársaként, ebből hét évig vezette is az intézményt.

2022. június 02. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. június 02., csütörtök 09:00): Boglacsik Tímea
50:23
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Herskovits Eszter

Az OKIT feladata felmérni, hogy biztonságban van-e az áldozat, hiszen el kell tudni dönteni, mennyi idő áll rendelkezésre az eset megoldására, esetleg azonnali beavatkozásra van-e szükség. Utána komplex felderítés következik, ahol fel kell térképezni a problémát: mik az előzmények: mit tud a problémáról a család, a környezet – részletezte a szakértő. A bántalmazó személyiségét és a bántalmazás dinamikáját is ismerni kell. Az lenne a jó, ha helyi szinten az ellátó rendszer meg tudná oldani a problémát, a végső cél, pedig, hogy a bántalmazót kiemeljék a környezetből. Sajnos vannak azonban helyzetek amikor nincs más megoldás, menekülni kell. Ilyenkor a krízisközpontok és titkos menedékházak jönnek szóba, ahol kettő-hat hónapig tartózkodhat az áldozat. Az országban jelenleg harminc befogadóközpont működik, akik segítik a bántalmazottakat – mondta Boglacsik Tímea.

 
 Boglacsik Tímea kapcsolati erőszak és emberkereskedelem szakértő Forrás: csalad.hu
 

Azt tudni kell, hogy nagyon nehéz kilépni ezekből a kapcsolatokból a bizonytalanba, különösen, ha az áldozat nem ismeri a segítő rendszerek működését. Két döbbenetes válasz van arra, hogy miért határozza el magát valaki mégis a változtatásra. „Az egyik az, hogy ez már nem az a normális pofon volt, a másik, hogy már a gyereket is elkezdte bántalmazni az elkövető” – mondta a szakértő. A gyerekek molesztálása vízválasztó szokott lenni, ugyanakkor pont ez tud a visszatartó erő is lenni, hiszen a bántalmazott fél azt gondolhatja, az elkövető mégiscsak a gyerek másik szülője, akit az szeret, és aki amúgy is csak néha szokta megütni. Próbálja tehát felmenteni a bántalmazót, megmagyarázni, hogy tulajdonképpen jogos is volt, amit tett, miközben nincs jogos pofon.

A bántalmazott szülő leggyakrabban az anya, óvatos becslések szerint kétszázezer nő van kitéve valamiféle erőszaknak ma Magyarországon. Mégis mintha nem mindig, vagy sokszor későn érne célba a segítség. Az aszódi eset kapcsán már biztosan tudjuk, hogy a kisebbik gyerek védelem alatt állt. Erre az apa korábbi erőszakos viselkedése miatt volt szükség, aki nemcsak az anyával, hanem a gyerekekkel is erőszakoskodott – tette hozzá Boglacsik Tímea.

Mérő Vera műsorvezető az aszódi kettős gyerekgyilkosság kapcsán arról is kérdezte a szakértőt, hogyan történhetett meg, hogy nem volt felügyelve az apa kapcsolattartása a gyerekeivel. Boglacsik Tímea sem érti, hol és miért történhetett ilyen fokú mulasztás. Nagyon szeretné erről megkérdezni az illetékes hatóságokat, akik a döntéseket hozták. Teljesen biztos benne, hogy megfelelő odafigyeléssel és intézkedésekkel ez az eset elkerülhető lett volna. Védelembe vételnél, amikor felmerül a gyerek veszélyeztetettsége, szigorú szabályokat írnak elő a szülőknek és a tágabb családnak is.

Ezzel csak az a gond, hogy a szorosabb együttműködés a hatóságok részéről általában kimerül abban, hogy előre megbeszélt időpontokban ellenőriznek. A kiszámítható alkalmakra azonban fel lehet készülni, el lehet tüntetni a bántalmazás nyomait, így látszatra minden rendben lesz, és a család innentől együttműködőnek számít. Nincsenek szigorúbb szabályok, sokszor nem is indul eljárás.

 
Forrás: Pixabay
 

A szakértő szeretné, ha a bántalmazott gyerekek esetében azonnali intézkedések történhetnének, hogy felfüggeszthessék a bántalmazó felet a szülői jogok gyakorlása alól. Részben érti a jogalkotó indoklását az ártatlanság vélelméről, de a számok azért azt bizonyítják, nagyon kevés esetben találkoznak hamis vádakkal. Boglacsik Tímea hangsúlyozta, fontos, hogy ha menekíteni kell valakit, akkor kimondhassuk, hogy bántalmazott, így a bántalmazó szülő felügyeleti joga szüneteljen, amíg a felmérés zajlik.

A kényszer-kapcsolattartásnak szerinte csak hátránya van, tovább sérül a gyermek és bármikor történhet tragédia. Minden esetben hinni kellene a segítséget kérőnek, ez lenne a folyamat alapja. Ne kérdőjelezzük meg a problémát, hanem a bántalmazott azonnal kerüljön be a megfelelő segítő rendszerbe, ahol tapasztalt szakemberek segíthetik. Legyenek a hatóságok felkészülve, ismerjék a bántalmazás dinamikáját! – fogalmazott.

Boglacsik Tímea szerint azt nem lehet mondani, hogy nincsenek törekvések és eredmények, de amíg párhuzamos rendszerek működnek, addig nehéz gyors, szakszerű intézkedéseket hozni. A segítő szerveknek egyszerre kellene működniük, ami azonban már politikai akarat kérdése is. „Reméljük, hogy egyszer nemcsak a szavak szintjén állunk ki a segítségre szorulókért. Az áldozatokért való összefogás nem jobb vagy bal oldal kérdése, ez társadalmi probléma, amit közösen kell megoldani” – mondta.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli Gyors/Reggeli személy: Boglacsik Tímea
2022 június 2, csütörtök 09.00
riporter: Mérő Vera