„Klubrádió
A lényeg

Szilágyi Liliána apja szerint lánya hazudik

30/12/2021 19:52

| Szerző: Klubrádió

Miután Szilágyi Liliána úszónő szerdán azt mondta, apja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta őt, Szilágyi Zoltán nyílt levélben reagált. Közölte: csak egyszer szólal meg, visszautasítja a lánya által megfogalmazott vádakat, szerinte Liliána tönkre akarja őt tenni, de azt nem árulta el, miért. Feljelentést tesz, lányától azt kérte, többé ne használja a Szilágyi nevet. 

Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes úszónő azzal vádolja édesapját, hogy testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta őt gyerekkorától kezdve.

Édesapja, Szilágyi Zoltán ifjúsági Európa-bajnok, olimpikon úszó, jelenleg ügyvéd nyílt levelet írt válaszként, amely az Origón jelent meg. A levelet változtatás nélkül közöljük:

„Kedves Liliána!
Hat éve teszed velem, amit teszel, eddig csendben tűrtem. Most, hogy már a húgodat is belekeverted, s mindezt a nagy nyilvánosság előtt, először és utoljára meg kell szólalnom-szintúgy a nyilvánosság előtt. Ezt követően nem kívánok a sajtóban védekezni vagy magyarázkodni, mert amit állítasz, az ellen nem lehet védekezni, hiszen hogyan bizonyítsam, hogy sosem vertelek vagy bántalmaztalak sem Téged, sem édesanyádat, sem húgodat…ugyanakkor az ügyben a kijelentéseid miatt általam indítandó büntetőeljárás során ez várhatóan tisztázódni fog.
Aki valóban ismer engem és Téged, az úgyis tudja az igazat. Bármit is állítasz, szilárdan kitartok a hat évvel ezelőtti elhatározásom mellett, azaz bármennyire is tönkre akarsz tenni ezért vagy azért, illetve bármennyire próbálod magadra irányítani a figyelmet: nem támogatlak tovább anyagilag sem Téged, sem édesanyádat, ennek valódi okát pedig mindketten pontosan tudjátok. Minden egyes hamis szavad egy-egy késszúrás a szívembe, de nagykorú vagy és felelős a saját döntéseidért, cselekedeteidért. Azt csak remélni merem, hogy egyszer, amikor majd szembenézel azzal, hogy mit tettél, Te meg tudsz majd bocsátani magadnak. Addig viszont arra kérnélek – amit már korábban is kértem Tőled-, hogy a Szilágyi név helyett viseld édesanyád családnevét, mert nem hiszem, hogy akár a Te, akár az én vonatkozásomban a továbbiakban bármilyen okból is indokolt lenne, hogy te Szilágyi Liliánának nevezd magad.”

Vizsgálatot indít a szövetség

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor csütörtökön reagált Szilágyi Liliána nyilatkozatára, és haladéktalanul elrendelte, hogy a MÚSZ fegyelmi bizottsága és gyermekvédelmi bizottsága indítson vizsgálatot.

„Ahogy megválasztásom óta többször is leszögeztem: bántalmazásnak nincs helye az uszodában” – mondta Wladár Sándor a szövetség közleménye szerint.

„Ezt az ügyet is a lehető legalaposabban szeretnénk kivizsgálni, hogy a végén felelős döntés születhessen. Az első reakcióm a megdöbbenés volt egyébként, a következő pedig az elszántságom újbóli megerősítése: nem elég, hogy a sportág jelenében tiszta viszonyokat tartunk fenn, a múlt feltárása vezethet el a megtisztuláshoz.”

„Lilut meg kell védeni az édesapjától – ezt már az ATV-nek mondta Wladár Sándor. Szilágyi Liliána apjának az idei évben már volt egy fegyelmi ügye, amikor jogerősen írásbeli megrovásban részesítették, miután egy versenyen minősíthetetlen hangnemben támadt a versenybíróság vezetőjére, amiért korábban a kisebbik lányát, Gerdát kizárták egy szabálytalanság miatt az egyik hátúszó számban.

(via hvg, 24.hu)