„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Csorba Lóci: Nem bánom, ha 32 emberből 1-nek zenélek

12/08/2023 07:22

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Csorba Lóránt kezdetben egy szál gitárral játszott esküvőkön, ma már fesztiválokon lép fel zenekarával, az idén kilenc éves Lóci játszik együttessel. A rockzenész nemcsak zenekarának komponál, dalai hazai filmekben is megjelennek. Az énekes-szövegíróval Warholik Zoltán beszélgetett az Ötösben apaságról, zenélésről, kiégésről és a nemrég nyílt bölcsődéjéről.

2023. augusztus 03. Ötös - Csorba Lóránt (2023.08.03))
44:23
00:00

Azt mondja, talán azért szeretett volna korábban rendező lenni, mert a történetek nagyon fontos és központi szerevező elemei az életének és a világlátásának. A zenében is az érdekes számára, amikor sikerül egy dalba belefoglalni egy történetet. Szereti, amikor egy életérzést próbál megfogni, de mögötte egy egész élet sejlik fel. A történetek utáni érdeklődés családi hagyomány, édesapja is lelkesen ír egy naplót, amit ugyan nem kiadásra szán, de rengeteg furcsa, tanulságokkal teli történet van benne.

Úgy véli, a zenészek nagy része mindig azokból lesz, akik a kitaszítottak, meg nem értettek, vagy furcsák voltak. Ő is a zenekarban találta meg a barátait, akikkel csapatként működnek együtt, közösen hoztak létre mindent.

Persze, az alkotói válság veszélye bármikor lecsaphat, ő is átment egy több éven át tartó kiégési korszakon. A covid-időszakban például minden művész kénytelen volt szembenézni magával, picit újra kellett gondolni mindent. Nekik ez nagyon jól sikerült, megerősödött bennük a zenekari lét fontossága. Ha vallásos lenne, azt mondaná, hogy amit csinálhatnak, az isteni adomány, de így marha nagy szerencsének nevezi.

 
 kép: Klubrádió
 
 

Ma már az együttes hat tagjából négyen apák, csak a két fúvós kószál az éjszakában. Azt mondja, az igaz, hogy a gyerek érkezésével minden megváltozik, mert olyan pozitív és negatív kihívások elé állítja az embert, amelyekkel korábban nem kellett szembenéznie. Ugyan nehéz összeegyeztetni a családapaságot a zenészléttel, de amikor a kislánya ránevet, csordultig telik a szíve.  

Nemcsak az apasággal kezdett érdeklődni a gyerekek, a gyerekdalok iránt. Már korábban is tartott matinéelőadásokat és írt kicsiknek való dalokat. Óvodapedagógus feleségével pedig úgy építették a házukat, hogy az alsó szinten egy családi bölcsödét üzemeltethessenek. Az énekes is elvégzett egy képzést, így hivatalosan nappali bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy lett. Azt mondja, úgy teljes az élete, hogy este pedig rockzenei szolgáltatást nyújt.

Szerinte az a zenéjük szerencséje, hogy generációkon át ível, a vidám számokhoz a gyerekek is könnyebben tudnak csatlakozni. Azt szeretné, hogy az ifjúság is megkapja a gyermeki örömmagokat.

A gyermeke kapcsán gyakran felmerül benne, milyen jövőt szeretne a lányának. Tudja, hogy a Lóci játszik nem az a zenekar, aki a közeljövőben hatalmas, arénás koncertet fog adni, összesen százezer ember érdeklődik irántuk az országban. Ez azt jelenti, hogy egy 32 tagú osztályban egy ember van, akit a zenekar érdekel, de neki valószínűleg fontos. Ő pedig nem bánja, ha annak az egynek zenél. Azt szeretné, hogy a lánya tudja, lehet ő a harminckettedik, és ne érezze magát ettől kevesebbnek, vagy kevésbé értékesnek.

A beszélgetést meghallgathatják a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva.

Ötös
2023. augusztus 3., csütörtök 10.05
Műsorvezető: Warholik Zoltán