„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

"Már nem tűrt, hanem tiltott vagyok!"

14/01/2023 14:59

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Fontos szakmai elismerésben részesült a napokban Muhi András. Az Árvai Jolán produceri díj éppen jókor jött visszaigazolás. Mert egy időre búcsút int a produceri tevékenységnek. 2000 óta mintegy 250 kis- és nagyjátékfilmet, dokumentum- és animációs filmet hívott életre, melyek közül jónéhány nemzetközi sikereket is elért (így pl. a Testről és lélekről). Miközben ebben a Vajna-Káel filmes évtizedben közel 70 filmtervét utasították el. Szakmai közérzetéről, elfogyott levegőről, zsákutcáról, mostani kurzusfilmekről (Aranybulláról és társairól) is beszélgetett Muhi András producerrel Warholik Zoltán, az Ötös január 12-i adásában.

2023. január 12. Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 12., csütörtök 10:05)
94:04
00:00
Műsorvezetők: Warholik Zoltán Szerkesztők: Warholik Zoltán
"Már a Vajna-korszak is megtört, most pedig itt van ez a teljes zsákutca" - így jellemzi az utóbbi éveket Muhi András. A Balázs Béla- és Árvai Jolán-díjas producer szerint a kultúrpolitika szemében már nem csupán tűrt, de egyenest tiltott alak lett. S nemcsak ő, hanem az utóbbi években számtalan neves rendező, producer, filmes szakember is. Eközben pedig milliárdokért készülnek szakmányban kurzus- és propagandafilmek. Muhi az utóbbi két évben már 10 centit sem forgatott, még csak vigasz ágon sem készíthetett legalább egy kisfilmet. Szerinte ebben is tökéletesen zár a rendszer. Pedig a tavalyi év talán legnagyobb hazai mozisikere lett az a Larry című film (Vilmányi Benett főszereplésével), melynek Muhi András a producere, még az ún. "kifutó" szériájában.

A producer szerint a hanyatlásban itt már évekről kell beszélnünk. Andy Vajna színre lépésétől a mostani Káel-korszakig mintegy 70 filmtervét utasították el. Muhi András szerint már nem is olyan lista készül, hogy kik NEM készíthetnek produkciót, hanem hogy kik IGEN. És ezen nagyon sokan nincsenek rajta azok, akik az utóbbi 20 évben már valamit letettek az asztalra rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként. "Még csak a tartalékpadra sem kerülhetünk. S mindez tökéletes némaságban történik. Amilyen stílusban vezetik ezt az országot, úgy itt sem állnak szóba egyikünkkel sem. Pedig itt komoly szakemberek vannak. De itt is a szolidaritás teljes hiányát éljük meg. Nem áll ki senki semmiért. Igaz, nem is találkozunk egymással. Amióta Vajna szétverte a filmes műhelyeket, megszűntek a stúdiók, vele a filmes közélet. És évek fognak így kiesni. Mert ha most minden a helyére kerülne és kék lenne ismét az ég, akkor is csak 2-3 éves előkészítés után, 2025-26-ra jönnének ki az új filmek. Ezalatt emberek gyötrődnek tovább, s törnek szép számmal gerincek."

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy de legalább a színházi szakma profitálhat a filmvászon nélkül maradt rendezők tehetségében (sorra találkozhatunk pl. Hajdu Szabolcs, Schwechtje Mihály, Török Ferenc, Reisz Gábor munkáival), Muhi András elmondta, hogy a színházak körül is fogy a levegő. Hiszen jó részük épp zárva tart a téli fűtésszámlán spórolva, s a rezsiválságot megélő potenciális nézők is várhatóan visszább nyesik majd kulturális fogyasztásaikat, és félő, hogy inkább otthon maradnak majd, képernyőt bámulva.

Muhi András most egy időre elbúcsúzik a produceri szakmától. Mert úgy látja, most kulturális elitcsere zajlik. Míg régen lehetett filmes pályákat építeni, ehhez pedig fokról fokra kellett lépegetni, most váratlan ajándékhoz jutnak elsőfilmes rendezők és producerek, kellő hátszéllel. Milliárdos költségvetése van a nagy vihart vert Aranybullának, melyről Muhi úgy tartja, hogy "szörnyű, nonszensz alkotás. Például, ahogy filmként kinéz, ahogy színészek méltatlan helyzetbe kerülnek dialógusok és helyzetek híján. Amikor pedig végre elindulna valami cselekmény, máris berepül egy történész és elmeséli, hogy mi történne a következő jelenet helyett. Filmtanilag az egész siralmas, ahogy ez képileg és fényelve is kinéz. És ne 6 milliárdos filmmel kezdje produceri munkásságát egy ember (ilyen költségvetéssel készül az Aranybulla után Rákay Philip következő munkája, a Most vagy soha című Petőfi-film - szerk.). Ezek a kurzusfilmek valószínűleg nemzetnevelési szándékkal születtek, mert ez a kurzus egyfolytában csak nevelni szeretne bennünket. Folyamatosan megmondja, hogy mire kell gondolnunk és milyen sorba álljunk be. A nézőket - akár újabb iskolásokat - pedig ki lehet majd ismét vezényelni a mozikba, és ha más hazai filmek nem is, de ezek minden bizonnyal igen hamar képernyőre kerülnek majd. Közszolgálati tévéről már évtizedek óta nincs mit beszélni, majd most ezeket a filmeket is meg lehet nézni, a Tenkes kapitánya mellett" - vetíti előre Muhi András.

FELIRATKOZOM:

A beszélgetés nemcsak meghallgatható, de meg is tekinthető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Feliratkozott már rá?

A továbbiakban megemlékezett a filmproducer a napokban elhunyt Morcsányi Gézáról is, aki a Testről és lélekről című filmjének főszereplője volt. Őszintén beszélt arról is, hogy miért nem hitt kezdetben Enyedi Ildikó választásában, hogy miért legyen egy régóta tervezett közös film abszolút főszereplője egy sikeres könyvkiadó, de mégiscsak egy "amatőr arc". És mik voltak azok a rendezői instrukciók, melyek emlékezetessé tették Morcsányi gesztusait. És beszélt arról a szerencséjéről is, hogy ma már miért nem bánja, hogy meghiúsultak egykori filmrendező álmai. "Aktív produceri éveimben volt, hogy évi 60 filmmel foglalkoztam párhuzamosan. Fél óránként más-más szakaszban lévő filmről kellett dönteni, beszélgetni, telefonálni. Míg egy filmrendező 3 évet tölt el egyetlen filmmel - az ötlet kipattanásától a dobozba kerülésig. Ők voltak a maratonfutók, én pedig ott sprintelgettem körülöttük."

Warholik Zoltán és Muhi András
 
Warholik Zoltán és Muhi András
Klubrádió
 

Ötös című műsorunk folytatásában pedig a 75 éves Török Ádámot is kapcsoltuk. A progresszív rock és blues egyik hazai megalapítója két éve kényszerű szünetet tartott. Agyérgörcse leállásra kényszerítette, de a tavalyi évben már ismét színpadra állt. Most pedig egy nagy születésnapi életmű-koncertre készül, melyen nemcsak őt, hanem az általa életre hívott 55 éves Mini együttest is ünnepelheti majd a közönség.

Ötös - Kultúrcsütörtök
2023. január 12. csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezető: Warholik Zoltán