„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Depi end: Larry Terápiában? – Vilmányi Benett az Ötösben: "Lehetetlen helyzetekből is értéket teremteni"

9/04/2023 20:23

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Sorozatokban és filmvásznon is csupa problémás, traumatizált, zárt figurát játszik. Sokan ezért különutasnak gondolnák. Pedig csapatjátékos: egykori hátvédként, színészként és most már drámatanárként is. Miközben még önmagán is sokat dolgozik. Vilmányi Benett volt a csütörtöki Ötös vendége.

2023. április 06. Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. április 06., csütörtök 10:05)
91:53
00:00
Műsorvezetők: Warholik Zoltán Szerkesztők: Warholik Zoltán
Sokakat meglepett - még közvetlen kollégáit is -, amikor 2 évad után, 2020-ban elköszönt a Radnóti Színháztól és visszament egykori iskolájába, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumba. Immáron drámatanárként. Stúdiónkba is épp óráról érkezett: a gimnazistákkal azt mérte fel, ki hol tart ritmusérzékben.

A ritmust ő már gyermekkorából hozza. Édesapja Vilmányi Gábor, a Manhattan együttes frontembereként, a 90-es évek meghatározó idolja.

Így Benett is igen hamar zenészvénát mutat. 12 évesen már zenekart alapít: a Bocsánat nevű együttesével kezdetben "agresszív popot" játszanak. Hogy aztán évekkel később rapperként adja a taktust. A tavalyi esztendő nagy mozisikerében, a Larryben egy traumatizált, dadogós borsodi srácként próbált kitörni, aki csakis rappelés közben képes elhagyni beszédhibáját. Larry számára egy tehetségkutató verseny jelentené a menekülés lehetőségét otthonról, családjából.

Benett a tehetségét a fociban is megmutatta: ifijátékosként a Honvéd hátvédje volt. De ezekben az években kezdett radikálissá válni: határozottan szélsőjobboldali nézeteket vallott. "Benáculásának" történetét jelenleg egy stand up-estben is őszintén feltárja, immáron 10 évvel később.

Mert minden szerepével dolga van: magából építi fel, "becsípődéseit" is óhatatlanul beleviszi szerepeibe. A Terápia sorozatban vált országosan ismertté, abban is már egy nehéz sorsú fiatalemberként tűnt fel. A forgatás után önmaga is terápiára ment. S még mindig dolgozik önmagán, külső segítséget kérve. A problémát is feltárja a beszélgetésünkben. De már köszöni, jól van. Szóval, nem spórol a szerepekre fordított energiáival. Larry dadogásának hitelessége miatt fél évig járt logopédushoz, aki segített neki elsajátítani a szakadozó beszédmódot.

Warholik Zoltán és Vilmányi Benett
 
Warholik Zoltán és Vilmányi Benett
Fotó: Warholik Zoltán / Klubrádió
 

És sok minden másról is beszélgettünk még Vilmányi Benett-tel, egy teljes órán át. Többek között át nem vett Junior Príma-díjáról, társadalmi beletörődéseinkről, iskolai demonstrációkról és tanári transzparens-tartásának tanulságairól.

Ezúttal is képben vagyunk, tehát nemcsak hallgatható, de nézhető is beszélgetésünk a Klubrádió YouTube-csatornáján. Feliratkozott már rá?

FELIRATKOZOM:

Ötös - Kultúrcsütörtök
2023. április 6. csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezető: Warholik Zoltán