„Klubrádió
A lényeg

Visszavette az OMSZ a tűzijáték-botrány után kirúgott főmeteorológust

15/12/2022 16:53

| Szerző: Klubrádió

Több mint egy hónappal állítólagos kompetenciahiányával indokolt menesztése után ismét az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozik Horváth Gyula korábbi elnökhelyettes. A kormány azután rúgta ki az OMSZ vezetését, hogy elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték.

A Telex figyelt fel Horváth visszatérésére, a portál szerint a meteorológus jelenleg a szervezet nem létező elnökének elnöki főtanácsadója, és gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzi, mint korábban. Őt korábban Radics Kornélia elnökkel együtt menesztette Palkovics László akkori miniszter. Érdekes körülmény, hogy elnöke azóta sincs a szolgálatnak, amelyet Hanyecz László elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettes vezet.

A Telex elérte Horváth Gyulát, aki elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat kereste meg a menesztés után, hogy szükség van rá, és október 1-től – tehát egy bő hónap kihagyás után – dolgozik újra a szervezetnél. Ennél többet nem kívánt elmondani, és az OMSZ-től sem derült ki meg több, például arról, hogy Radics Kornélia korábbi elnök ügyében várható-e hasonló fordulat.

Augusztus 22-én – mondhatni – nagy vihart kavart, hogy a kormány kirúgta az OMSZ vezetését, mint később kiderült, „különféle kompetenciahiányok” miatt. Maga Horváth Gyula a menesztés után azt nyilatkozta a portálnak, hogy a kormányinfóról értesült az állítólagos kompetenciahiányáról. Akkor mások mellett a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör is felháborodását fejezte ki az elbocsátások miatt, szerintük Palkovics méltatlanná vált a feladtára.

Sokan úgy gondolták, inkább az lehet a háttérben, hogy az OMSZ előrejelzése miatt halasztotta el a kormány az augusztus 20-i tűzijátékot, ám az előrejelzés ellenére nem jött a vihar. A személyi konzekvenciákat előrevetítette, hogy a közmédia és a kormánysajtó rögtön a meteorológusokra támadt az eset miatt, holott reggel csak annyit mondtak, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. A kormányzati reakcióra nem sokat kellett várni, Palkovics miniszter augusztus 22-én indoklás nélkül kirúgta Radics Kornélia elnököt és Horváth Gyula elnökhelyettest.

Érdekesség, hogy Palkovics sem miniszter már, az energiaügyekkel kapcsolatos konfliktus miatt novemberben lemondott, minisztériuma is megszűnt, feladatait szétosztották.