„A
A lényeg

Varga Zs. főbíró érdekesnek találja, hogy a felesége másodikként nyert

16/08/2022 08:00

Varga Zs. Andrást úgy nevezték ki a Kúria elnökévé, hogy egy másodperc bírói tapasztalata sem volt, de akkor, két éve ez nem számított a döntéshozóknál, most viszont, hogy Varga Zs. feleségét, Kovács Helga Mariannt úgy nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnökévé, hogy alaposan alulmaradt a másik jelölttel szemben, ezt a bíróság kommunikációs osztálya már úgy próbálta meg megindokolni, hogy éppen a nő nagy szakmai bírósági tapasztalatára hivatkoztak, írja a Hvg.hu.

Bemutatták Varga Zs. András alkotmánybíró jogállamról sz?
 
Varga Zs. András
 
Budapest, 2015. június 25. Varga Zs. András alkotmánybíró Eszményből bálvány? A joguralom dogmatikája című könyvének bemutatóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karán. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

A Kúria kommunikációs osztálya ugyanis közleményben reagált arra a hétvégi értesülésre, hogy Varga Zs. felesége jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt a posztért folytatott versenyben. Kovács Helga Mariann mégis nyert, és így már politikai szempontból kényes ügyekkel is foglalkozhat.

A férje korábban már többször is igyekezett politikai ügyben maga mellé és a Fidesz mellé állítani a bírókat, de például éppen a választások előtti próbálkozását a független bírók visszautasították.

A Kúria mostani hivatalos közleménye szerint Kovács Helga Mariann kinevezéséhez nincsen semmi köze a férjhez, Varga Zs. Andráshoz. Szerintük  „össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem”.

„Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból” - írták.