„Klubrádió
A lényeg

Varga Mihály: Év végére 8-9 százalék lehet az infláció

24/07/2023 18:08

| Szerző: Klubrádió

"A gazdaság első számú ellensége a magas infláció" – mondta a pénzügyminiszter.

"A gazdaság első számú ellensége a magas infláció, ezért a kormány a jegybankkal azon dolgozik, hogy év végére az áremelkedés üteme egy számjegyűre csökkenjen. Az év második felében egy gyorsabb ütemű csökkenés indul el. Év végére 6-8 százalék közötti előrejelzések is vannak, de 8 százalékkal is elégedettek lehetünk decemberben" – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály az idei inflációval kapcsolatban.

A lap megkérdezte a pénzügyminisztert azzal kapcsolatban is, hogy miért nyáron tárgyalják a következő évi költségvetést, különösen ilyen ingatag időszakban. Ezzel kapcsolatban Varga azt mondta, 8 éves gyakorlatról van szó, amelynek előnye, hogy "így fél évvel a hatálybalépés előtt a vállalkozások már világosan látják, milyen keretek között tudnak működni és tervezni".

Azt is megjegyezte, hogy 381 forint/eurós árfolyamra tervezték a 2024-es költségvetést. Ez erősen optimista hivatali elődje, Oszkó Péter jóslatához képest, aki a Klubrádiónak azt mondta, reális a 425 forintos euró őszre.