„Támogassa
Esti gyors

Oszkó: Nincs igazán jó forgatókönyv, reális a 425-ös euró őszre

30/06/2023 23:19

| Szerző: Klubrádió

Nagyon jó forgatókönyv nincs, vagy ilyen magas marad az infláció, és emiatt szenvedünk, vagy csökken az infláció és a kamatok is csökkenthetőek lesznek, nem kell ilyen brutális kamatköltségeket fizetni, akkor viszont elkerülhetetlenül gyengül a forint – vélekedett Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, aki szerint reális a 425 forintos euró őszre.

2023. június 30. Esti gyors - részlet 23.06.30. Oszkó Péter
07:37
00:00

Oszkó Pétert, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét abból az alkalomból kérdeztük, hogy 2001. június 30-a az évfordulója annak, amikor az eurót használó országokban még lehetett saját valutával fizetni.

Az Esti gyorsban elmondta: vitathatatlan, hogy az euró bevezetése olyan egységes fizetési rendszert hozott létre az EU-ban, amelynek révén közös gazdasági régióként hatékonyabban működik ez szövetségi rendszer. Voltak, akik azt jósolták, hogy össze fog dőlni, ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a 2009-10-es időszakot, a globális pénzügyi válságot is átvészelte a közös deviza. Amely azóta nem is volt kitéve ilyen krízisnek, tehát nem lehet megkérdőjelezni, hogy ez működőképes rendszer – közölte.

Jelezte: már a Magyar Nemzeti Bank is azt mondja, hogy ambicionálni kell az euró bevezetését, holott pont az ő mozgásterüket, szuverenitásukat csökkentené, hiszen a monetáris politikai eszközrendszer válna korlátozottabbá. De pont az a baj – hívta fel a figyelmet a volt miniszter –, hogy ezt az eszközrendszert tipikusan a valós fejlődés elmaradása esetén kell használnia egy országnak, tehát „ez az a pálya, amikor megúszásra játszunk”. Amikor egy ország leértékeli a saját valutáját, akkor nem elég versenyképes a gazdaság, nem sikerült igazán fejlődni, hatékonyabban dolgozni, nem végzik elég jól a dolgukat, és így próbálja kiküszöbölni a versenyképességi hátrányát. „Ne azok a rossz tanulók legyünk, akik úgy próbálják megúszni az összehasonlítást, hogy kimaradnak a rendszerből” – fogalmazott.

Oszkó Péter 2010 után vállalkozó lett; cégcsoportja egy tranzakció révén közvetett tulajdonába került annak a balatonhenyei nagybirtoknak, amelyhez köthető beruházást az Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányával köztudottan jó kapcsolatot ápoló turisztikai ügynökségvezető, Guller Zoltán kezdett el. A terület egy olyan cégé is volt, amely Tiborcz István, Orbán Viktor veje egyik ismert vállalkozásának címére van bejegyezve. Oszkó visszautasította, hogy „összeépült” volna a NER-rel. Felesége, Oszkó-Jakab Natália annak a brüsszeli intézetnek az igazgatója, amely lemondta a Carson Coma ottani koncertjét, miután az együttes kormánykritikus számot adott ki.

Lehet-e belátható időnk belül eurónk?

Rövid távon komoly pénzügyi akadályok vannak, 20 százalékos inflációval nehéz az eurózónához csatlakozásról beszélni. A kritériumok teljesítéséből mindig éppen kilóg Magyarország például államadósság vagy költségvetési hiány szempontjából, de ezek teljesíthetők lennének néhány éven belül – ha lenne rá politikai akarat, kérdés, hogy van-e. Továbbá kérdéses az is, hogy Magyarország jelenlegi, „igen sajátos” uniós megítélése mellett mennyire vennék szigorúan az eurózónához csatlakozási lehetőségét.

A költségvetésből az derül ki, hogy 425 forintos euróval számolnak őszre, noha jelen pillanatban valamivel több mint 371 forint egy euró. Oszkó Péter szerint ha összevetjük a pénzromlás mértékét az eurózónában és Magyarországon, kiszámoljuk ennek a különbözetét, és logikusan azt gondoljuk, hogy a pénz értékelődése is nagyjából ezt az inflációs mértéket tükrözi majd, akkor ez reális szám. A forint erősségét jelenleg az okozza, hogy olyan magas kamatokat fizet Magyarország forintban, hogy nagyon sokan idejönnek ezt a kamatjövedelmet realizálni. Egy csomó befektető átváltja az euróját forintra és befektet állampapírba, forintkötvényekbe, hogy hazavigye ezeket a vaskos kamatokat. De ez addig lehet így, amíg magas a kamatszint. Az pedig addig lesz így, amíg az inflációval küszködik az ország. Tehát „nagyon jó forgatókönyv nincs”, vagy ilyen magas marad az infláció, és emiatt szenvedünk, vagy csökken az infláció és a kamatok is csökkenthetőek lesznek, nem kell ilyen brutális kamatköltségeket fizetni, viszont akkor elkerülhetetlenül gyengül a forint. Ha tehát ez a kamatelőny elvész, az említett 425-ös árfolyamszint várható – összegezte.

„Elég sok mindent meg merek tippelni, de azt nem, hogy mikor lesz Magyarországon euró, mert ez a szerencsejáték elég extrém formája lenne” – fogalmazott Oszkó Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Bugány János

Esti gyors
2023. június 30., péntek 18:30
Műsorvezető: Dési János