„Klubrádió
Megbeszéljük...

Oszkó Péter: Mindenki a saját érdekeit védi

13/11/2020 21:35

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Válsághelyzetben a családok, az önkormányzatok, a cégek is nehéz helyzetbe kerülnek, de maga az állam is. Mindenkinek lenne dolga.

2020. november 13. Megbeszéljük - részlet 20.11.03. Oszkó Péter
13:46
00:00

„Már látom, hogy a holnapi hírekben úgy jelenek meg: Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Fidesz mundérjának becsületét védi.” Nem erről van szó. A válságkezelésről, ami egy nehéz feladat. A Bajnai-kormány válságkezelő pénzügyminiszterének véleményét kértük.

Oszkó Pétert arról kérdezte Bolgár György, hogy miként vélekedik az iparkamara javaslatáról, amely szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adó beszedését, segítve ezzel a vállalkozásokat. Nem mellesleg, a volt pénzügyminiszter hasonló javaslatot tett tíz évvel ezelőtt. Oszkó Péter elmondta, nem magával az iparűzési adóval van a baj, hanem az alkalmazásával. A jelenlegi szabály azokat a vállalkozásokat „bünteti”, amelyek sok embert foglalkoztatnak és fejlesztésekbe, beruházásokba fognak. Azokat pedig jutalmazza, amelyek alig néhány embert foglalkoztatnak, és csak vannak. Nem megszüntetni kell ezt az adónemet, hanem átalakítani.

Az önkormányzatoknak ez az adónem az egyetlen jelentős bevételi forrásuk, ha megszüntetik, felfüggesztik, akkor a települések tönkremennek. Ráadásul a kormány az önkormányzatok hitelfelvételét is korlátozza, engedélyhez köti. Erre panaszkodnak. Oszkó Péter kifejtette: az önkormányzati hitelek az államadósság részét képezik. Ha a kormány nem tudja, hogy melyik önkormányzat mennyi hitelt vesz fel, az baj, miután a számlát a végén az államkasszából kell fizetni, hiszen egy önkormányzat nem mehet csődbe. Ha teszik, ha nem, egy helyhatóság az állam kiszolgáló része.

Egy válsághelyzetben nincs olyan, hogy senki nem sínyli meg, sem a családok, sem az önkormányzatok, sem a gazdasági szereplők, csak az állam. Az teljesen érthető, hogy mindenki és minden szervezet csak a saját érdekeit nézi. Az azonban illúzió, hogy élhetjük tovább a saját életünket ugyanúgy, mint a válság előtt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.11.13. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás